Кацаров: Тестването веднъж седмично на учениците не крие риск

България 04.12.2021 15:37 Снимка: ДНЕС+

Кацаров: Тестването веднъж седмично на учениците не крие риск

Той отново подчерта, че задължението за набавяне на тезстове е на МОН

„Водещо е нивото на разпространение на вируса - преценихме, че тестване веднъж седмично представлява малък риск, по-важното е децата да се върнат на училище". Това посочи пред Дарик радио служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров по повод тестовете за учениците и връщането им клас от понеделник.

 По отношение на кризата с липсващите тестове, министър Кацаров посочи, че задължението да се купят тестове за учениците е на Министерството на образованието и науката.

„Тестването позволява да не се спира цялата паралелка от училище. Преди да въведем тестването, откриването на ученик с положителна проба водеше до карантиниране на цялата паралелка и ставаше един порочен кръг“, коментира още Кацаров.

„Ситуацията е овладяна, има достатъчно тестове и децата тръгват на училище, категоричен бе министър Кацаров.

„Има основание да се смята, че училището е едно от местата, където може да се разпространява вируса и затова в определени периоди децата не посещават училище“, отбеляза още Кацаров.

Служебният министър  посочи, че ако всички хора над 60 години се ваксинират, това ще доведе до връщането на учениците безусловно в час, защото най-тежко протича заболяването при хората в тази възрастова група и най-много хора над 60 години  умират от вируса.

„Ако хората над 60 годишна възраст се ваксинират на 100 процента тогава ние няма да имаме тези проблеми“, подчерта той. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648