Късметлии: В Бургас се уредиха с "гъби мумии"
България 08.03.2016 13:18
В същото време малкото останали родни производители са на ръба на оцеляването
Бургазлии са на път да се окажат най-големите късметлии в България, след като пазарът на морския град беше залят от "балсамирани гъби", докарани чак от Полша, и то на цена 30% по-ниска от българските.
Полската стока вече е превзела почти на 100% нашите борси, а трайността й е повече от две седмици, без да промени дори цвета си, казват продавачи на бургаския пазар.
Това не само предизвика смут сред агрономите в региона, но изправи на нокти производителите на ръби у нас, които са ръба на оцеляването.
"Нашите гъби при същите условия издържат около три дни. Полските стоят по щандовете по 15 дни. Стоят като мумифицирани. С какво са третирани, можем само да гадаем", алармира Николай Недялков, председател на Асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургас.
Парадоксът е, че въпреки по-добрите качества на родната стока, търговците, а и купувачите, предпочитат вносната продукция. Полската печурка е предпочитана и заради по-ниската си цена - тя близо 30% по-евтина от българската, защото се субсидира от държавата.
Парадоксално е обаче, че никой не се интересува каква ще е тази гъба печурка, отглеждана в парници, може да изтрае цели 15 дни, в които не влиза времето, за което е транспортирана от Полша до родината ни. /faktor.bg
Бургазлии са на път да се окажат най-големите късметлии в България, след като пазарът на морския град беше залят от "балсамирани гъби", докарани чак от Полша, и то на цена 30% по-ниска от българските.
Полската стока вече е превзела почти на 100% нашите борси, а трайността й е повече от две седмици, без да промени дори цвета си, казват продавачи на бургаския пазар.
Това не само предизвика смут сред агрономите в региона, но изправи на нокти производителите на ръби у нас, които са ръба на оцеляването.
"Нашите гъби при същите условия издържат около три дни. Полските стоят по щандовете по 15 дни. Стоят като мумифицирани. С какво са третирани, можем само да гадаем", алармира Николай Недялков, председател на Асоциацията на зеленчукопроизводителите в Бургас.
Парадоксът е, че въпреки по-добрите качества на родната стока, търговците, а и купувачите, предпочитат вносната продукция. Полската печурка е предпочитана и заради по-ниската си цена - тя близо 30% по-евтина от българската, защото се субсидира от държавата.
Парадоксално е обаче, че никой не се интересува каква ще е тази гъба печурка, отглеждана в парници, може да изтрае цели 15 дни, в които не влиза времето, за което е транспортирана от Полша до родината ни. /faktor.bg
![]() |
1 | 2.08289 |
![]() |
1 | 2.25378 |
![]() |
10 | 3.85112 |
![]() |
100 | 4.05968 |
![]() |
1 | 1.67208 |
Последни новини
- 11:01 Жертвите на пътя могат да се намалят единствено чрез превъзпитание на шофьорите
- 10:54 Заплата в Нидерландия спрямо разходите за живот: Достатъчна ли е твоята заплата?
- 10:53 Вече седмица семейството на загиналата Христина не може да получи тялото ѝ
- 10:46 95% от пожарите са свързани с човешка дейност
- 10:39 Проф. Габровски: Състоянието на 4-годишния Марти е стабилизирано, но предстои още доста работа
- 10:31 Мечки всяха страх в казанлъшкото село Ясеново: Унищожени са над 100 кошера и овошки
- 10:25 Изминалият месец август е бил третият най-топъл месец август на Земята
- 10:17 Силно земетресение удари край остров Евия в Гърция