Каракачанов: Политическият кабинет на МО бърза преди ротацията със сделка за 400 млн. лева

България 29.02.2024 16:25 Снимка: ДНЕС+

Каракачанов: Политическият кабинет на МО бърза преди ротацията със сделка за 400 млн. лева

Тези, които управляват България, са откровени лъжци, заяви бившият военен министър и лидер на ВМРО

Критиката на ГЕРБ и ДПС към военния министър Тодоро Тагарев за БТР-ите е фалшива. Истината се крие в една сделка за радари за 400 млн. лв., която се провежда от Министерство на отбраната. Това каза бившият министър на отбраната Красим Каракачанов пред БНР.

Бившият вицепремиер на България и лидерът на ВМРО коментира тази сделка и действията на политическия кабинет на Министерство на отбраната. 

Защо бързат да приключат и да подпишат договор с една френска фирма преди ротацията, попита Каракачанов.

"Тези критики не са истинската причина. Първо Тагарев с действията и изказванията си вреди на цялата сглобка - на ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ", коментира Каракачанов.

Според него, военният министър нанася "чисто имиджови щетите".

"70 - 80 % от българите не одобряват неговите чуждопоклонически изказвания. Унизително е български министър да го оцени друг чужд министър. Денков му подарява меча на хан Кубрат и не успя да му обясни, какво му подарява, че там е гробът на хан Кубрат. Зеленски в безпардонен стил заяви, че не му трябват меча на хан Кубрат, а българското ПВО", коментира Каракачанов.

И допълни: "Има една друга причина и националните медии мълчат. След глупавата сделка за "Страйкър Драгун" тече друга за радари за 400 млн. лв. Тихомълком МО прави така, че дисквалифицира фирмата на първо място и пробутва една френска. На второ място, забележете, е американската, с която има договор за 16 изтребителя Ф16."

"Не е важно кой от кого е разочарован в сглобката, а от това, че МО бърза да приключи сделката, да подпише договора за 400 млн. лв. преди ротацията. Явно ГЕРБ и ДПС не са доволни, че печели френската фирма. Проблемът не е дали ще е френска, американска, италианска фирма, а че министърът на отбраната и политическият кабинет на МО не се интересуват от финансовите интереси на България, а от нещо друго", каза бившият вицепремиер в третия кабинет "Борисов".

Той е категоричен, че политическият кабинет на МО не е спазила процедура и вместо да се договорят за намаляване на цената на сделката, те бързат да подпишат. А може да се спестят 50 млн. лв. от тази сделка, може да отидат пак за армията, а "не да ги даваш на друг". За 3 години само веднъж са индексирани заплатите в армията и имало нужда от обувки, каза Каракачанов.

"Някой бърза да намаже филията - политическия кабинет, преди да е станала ротацията", предупреди той. И обясни, че БТР-ите няма как да заминат за Украйна, защото първо трябва да се ремонтират, второ те не са на МО, а на МВР и трето, че са за полицейско изпълнение и не са за фронта.

Явно гръмна скандалът и от ДПС и ГЕРБ, не им е удобно да назоват проблема и използват БТР-ите, каза Каракачанов.

Той коментира и предстоящата ротация и сподели мнението си, че "Борисов е прав".

"Това, което наричат некоалиция, си е коалиция между ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. Той е прав, че за 9 месеца тези от ПП-ДБ са неуравновесени хора, правят си селфита и пиар и трупат негатив върху коалиционните партньори", обясни Каракачанов.

И обясни, че "преди 2 седмици се скараха за споразумение за 50:50 за регулаторните комисии и ВСС". "В момента те са доминирани от ДПС и ГЕРБ. Тука е разковничето, те ГЕРБ и ДПС не са научили изваждане, а ПП-ДБ искат делене", каза Каракачанов.

ГЕРБ имат интерес от избори, защото ПП-ДБ са в най-ниска точка на рейтинга си. ДПС ще си вземат своето. ГЕРБ пак ще са първи, въпреки спада на рейтинга, прогнозира резултатите от евентуални предсрочни избори Каракачанов.

Мнението му за войната в Украйна е, че НАТО няма да се намеси.

"Войната в Украйна, в Близкия изток, в Червено море, Тайван и Китай това разконцентрира финансовия и военен потенциал на САЩ и те ще се опитват да затварят проблемите. Конгресът на САЩ трети месец не отпуска парите за военна помощ за Украйна", коментира Каракачанов и критикува изявлението на Денков за подписване на двустранно споразумение.

"Тези, които управляват България са откровени лъжци. Ще има сменени на министри, колкото да покажат, че правят нещо - "пременил се Илия пак в тия". Философията на тази сглобка е сбъркана. Тя се води отвън", заяви Каракачанов.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612