Карадайъ: Турция е една от държавите, която може да ни помогне за енергийната криза

България 05.08.2022 11:05 Снимка: ДНЕС+

Карадайъ: Турция е една от държавите, която може да ни помогне за енергийната криза

Турция е една от основните алтернативи в търсенето на решение за енергийните кризи в България. Това заяви в интервю за "Тази сутрин" по БТВ лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Той бе категоричен, че Турция е една от държавите, чрез които тези кризи, могат да бъдат решени. "От тази гледна точка ние много сериозно поставихме въпроса и сме много доволни от загрижеността на политическото ръководство на Република Турция към своите съседи и към България", заяви той малко след като бе на посещение в Анкара, където се срещна с президент Реджеп Ердоган.

Попитан какво му е обещал Ердоган, Карадайъ бе лаконичен: „Не сме били в ситуация да си обещаваме”. "Ние сме направили една конкретна, актуална оценка на ситуацията и сме споделили чисто политически своите ангажименти, че в трудни ситуации можем взаимно да сме си полезни. Друг е въпросът, че когато става въпрос за такива важни проблеми, в кризисни ситуации, в тежки кризи, политиците и най – вече властта, но и опозицията много сериозно трябва да си дават сметка за действията, поводите, оценките, коментарите, които правят", заяви лидерът на ДПС.

Той посочи, че газовата криза не е само в България. Енергийната и газовата криза са глобални явления и по тези въпроси отговорните политици, независимо дали са на власт или в опозиция трябва да търсят решения. "По тези теми ние имахме възможност да говорим и в Брюксел, когато бяхме Съвета на либералите, който се проведе преди Съвета на Европейския съюз. Там говорихме по тези теми, и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, и с френския президент Еманюел Макрон", припомни Карадайъ.

Той бе лаконичен дали е обсъждал и тази тема с Ердоган. „Естествените въпроси, които възникват, когато се видят политици, е за политическата картина в съответните държави и в каква форма да бъде взаимното сътрудничество. И в Брюксел, и сега в Анкара коментирахме актуалната политическа ситуация в страната. Тя е интересна за всички политици във всички срещи. И тя е, че отново сме в ситуация на предсрочни парламентарни избори, каквито три пъти проведохме през 2021. Посмяхме се в Брюксел, поусмихнахме се и в Анкара, но ние споделихме, че изборите ще дойдат и ще си заминат, но след тях ще дойде тежка зима за България", заяви той.

Грешните ходове, които направи последното правителство на България в сферата на енергетиката, и в частност и за газа, принуждават сега служебния кабинет, а и политиците, които ще бъдат в следващия парламент, независимо дали на власт или в опозиция, още отсега да се ангажират с тези теми в търсене на изход, подчерта Карадайъ.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648