Кантарджиев за салмонелата: Варете и печете добре
България 06.12.2019 09:01
Професор Тодор Кантарджиев, директор на Национален център за заразни и паразитни болести, предупреди пред НоваТВ, че пилешкото месо трябва да се вари и пече добре заради салмонела.
Ако е добре сготвено, няма опасност за консумация. Опасна е за деца и бебета, които могат да умрат, проблем е и за бременни. Пушеното месо крие риск.
Тази година има 500 регистрирани случая с инфекция от салмонела, но няма рязко завишаване. Причината за по-малкия брой заболели термичната обработка на месото и консерванти в храните.
По думите му, "фирмите ако правят термично обработен колбас, няма проблем. Принципът е: варете, печете, пържете - добре. В супа никога не може да остане, ако е вряла".
"Никой не може да обясни колко пилешко е изядено, това ме плаши. Трябва да има една система. Не трябва да допускаме до храната на българина такива неща", обясни Кантарджиев.
Той коментира, че в Германия има две жертви на листерия, която оцелява и при ниски температури, което е притеснително. При консумация на продукти като език, мозък, трябва много добра термична обработка. Той добави и че 134 градуса са нужни срещу заразата от "луда крава", като опасно е и месото от коза, особено мозъкът.
Д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители" коментира пред БНТ, че според него по-голямата част от внесеното заразено месо вече е изконсумирано.
"Малко предистория, става въпрос за нотификацията от 2 декември, за последния месец има 7 нотификации, пристигнали от Полша. Не знам за коя партида става въпрос и от всяка партида колко е пристигнало. При всички положения БАБХ закъсня драстично с предупрежденията", обяснява той.
То допълва, че миналата седмица само в София има 8 доказани случая на болни от салмонелоза, доста над обичайния брой, особено за този сезон. "Това е 19-ият случай на предупреждение за салмонела, пристигнала с храни от ЕС само за тази година."
По думите му, основният проблем е, че системата за предупреждение не работи, БАБХ трябва да изпълнява мониторинг с лабораторни тестове.
Салмонелата е класически микробиологичен замърсител по храните, като в случая става въпрос за подвид на салмонелата, който е по-слабо виролентен и предизвиква хранителни разстройства, коментира д-р Сергей Иванов.
Ако е добре сготвено, няма опасност за консумация. Опасна е за деца и бебета, които могат да умрат, проблем е и за бременни. Пушеното месо крие риск.
Тази година има 500 регистрирани случая с инфекция от салмонела, но няма рязко завишаване. Причината за по-малкия брой заболели термичната обработка на месото и консерванти в храните.
По думите му, "фирмите ако правят термично обработен колбас, няма проблем. Принципът е: варете, печете, пържете - добре. В супа никога не може да остане, ако е вряла".
"Никой не може да обясни колко пилешко е изядено, това ме плаши. Трябва да има една система. Не трябва да допускаме до храната на българина такива неща", обясни Кантарджиев.
Той коментира, че в Германия има две жертви на листерия, която оцелява и при ниски температури, което е притеснително. При консумация на продукти като език, мозък, трябва много добра термична обработка. Той добави и че 134 градуса са нужни срещу заразата от "луда крава", като опасно е и месото от коза, особено мозъкът.
Д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители" коментира пред БНТ, че според него по-голямата част от внесеното заразено месо вече е изконсумирано.
"Малко предистория, става въпрос за нотификацията от 2 декември, за последния месец има 7 нотификации, пристигнали от Полша. Не знам за коя партида става въпрос и от всяка партида колко е пристигнало. При всички положения БАБХ закъсня драстично с предупрежденията", обяснява той.
То допълва, че миналата седмица само в София има 8 доказани случая на болни от салмонелоза, доста над обичайния брой, особено за този сезон. "Това е 19-ият случай на предупреждение за салмонела, пристигнала с храни от ЕС само за тази година."
По думите му, основният проблем е, че системата за предупреждение не работи, БАБХ трябва да изпълнява мониторинг с лабораторни тестове.
Салмонелата е класически микробиологичен замърсител по храните, като в случая става въпрос за подвид на салмонелата, който е по-слабо виролентен и предизвиква хранителни разстройства, коментира д-р Сергей Иванов.
![]() |
1 | 2.09493 |
![]() |
1 | 2.25951 |
![]() |
10 | 3.86306 |
![]() |
100 | 4.01142 |
![]() |
1 | 1.6565 |
Последни новини
- 16:07 Аналитичен център: Стар проблем в нова форма - морските дронове изместват големите военни флотилии
- 16:01 САЩ спират финансирането на редица изследвания за рак
- 15:53 Израел заяви, че е нанесъл удари по повече от 150 цели в град Газа от вчера
- 15:46 Премиерът на Индия: Нашите войници поставиха Пакистан на колене за един миг
- 15:38 Тръмп каза на украинска журналистка, че страната ѝ е в сериозна беда
- 15:33 Руските войски започнаха да напускат полигоните в Беларус след ученията "Запад-2025"
- 15:30 "Алтернатива за Германия" за първи път оглави национално проучване
- 15:22 Мерил Стрийп за Робърт Редфорд: Отиде си един от лъвовете