Кантарджиев с упреци за кърлежите в София: Допуска се безгрижие към здравето!

България 12.04.2024 12:36 Снимка: ДНЕС+

Кантарджиев с упреци за кърлежите в София: Допуска се безгрижие към здравето!

В момента най-много боледуват децата до 4-годишна възраст, много по-малко са засегнати подрастващите. При хората в зряла възраст и при възрастните случаите на вирусни инфекции са много малко.

Това поясни пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Огнищата на коклюш се дължат на занемарената реваксинация. Заболяването се предава много лесно – един кашлящ може да зарази 17 неваксинирани. Най-голямата опасност е за новородените, за които коклюшът може да е фатален, посочи специалистът.

"Има ли пропуски в реваксинацията, ще има и движение на коклюша", заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Дете, което кашля повече от 10 дни и кашлицата има спастичен характер – 10 до 30 пристъпа на ден, или е съпроводена с повръщане, трябва да се консултира за коклюш, съветва Кантарджиев.

За алергиите е важен календарът на полените. Сега е бурният цъфтеж на цветята и овощните дървета. Най-тежките алергии започват около 24 май, когато е цъфтежът на житните растения. Тази година обаче пролетта дойде по-рано, затова и масово алергиите ще се проявят в началото на май, изтъкна той.

С комарите може да има много големи проблеми, защото в София и Подунавието не се взеха мерки за обработка на водоемите, каза още Кантарджиев.

По темата с кърлежите бившият директор на НЦЗПБ отправи критики, че "в момента се допуска безгрижие към здравето на народа" и "гражданите в София много не виждат пръскане и косене, когато е сухо".

Вали ли дъжд, пръскането срещу кърлежи е неефективно, предупреди той и добави, че показателно ще е колко ще бъдат случаите на Лаймска болест през лятото.

Ръст на ухапани от кърлежи тази пролет регистрират в РЗИ – Варна.

Миналата година за периода 29 март – 4 април са били отчетени 7 случая, докато тази година са 36.

"За първата седмица на април има рязко повишение – 36, за втората – 25", отбелязва Анка Баева, която отговаря за противоепидемичния контрол в РЗИ – Варна.

Времето благоприятства развитието на кърлежите. Миналата година през този период беше по-хладно. Ако има дъждове, пръскането е безсмислено, защото препаратът се отмива, пояснява тя.

"Добре е кърлежът да се свали от медицинско лице. Да не си правим експерименти с пинсети", съветва още експертът.

Няма ръст на заболелите от Лаймска болест през последните години. Ако заболяването не се хване навреме, дава много усложнения, изтъква Баева.

Пръскането във Варна е започнало на 28 март. Обработени са дворовете на училищата и Морската градина, уточнява ръководителят  на дезинфекционната станция Антоанета Тончева, която не приема упреците за закъснение.

За да може да се пръска, тревата трябва да е окосена, допълва тя.

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194