Кънчо Стойчев за кабинета „Габровски“: Това, което ГЕРБ-СДС направиха, е в правилна посока

България 13.12.2022 12:08 Снимка: ДНЕС+

Кънчо Стойчев за кабинета „Габровски“: Това, което ГЕРБ-СДС направиха, е в правилна посока

Това, което ГЕРБ-СДС направиха, е в правилна посока, коментира по повод кабинета "Габровски" социологът Кънчо Стойчев пред Радио "Фокус". Той уточни, че не става дума за подбора на самия кабинет, а за формулата на кабинета.

"По-скоро този факт е добре да се обсъжда, а не самият персонален състав на кабинета. Акцент върху личностите, те са важни, но са важни в друг контекст. Тази формула би могла да има успех, шансовете са малки, но не бих ги свел до нулата“, посочи социологът. По думите му ПП са настроени да има избори и да не се съобразят с гласа на българския гласоподавател да се състави кабинет, макар и с по-къс хоризонт.

"Считам, че ще бъдат неприятно изненадани при едни нови избори“, отбеляза Стойчев. Той не очаква и обрат в позициите на партиите да подкрепят кабинет "Габровски“.

"Това, което може да се случи в зала е по-скоро игра с кворума или някаква подкрепа от малка група. Това е теоретично възможно, но малко вероятно. И на ДПС, и на "Български възход“ политиката им е да се състави правителство“, смята социологът. Той прогнозира, че най-голямата вероятност е да отидем на избори през март месец.

"Те няма да доведат до кой знае каква промяна. Това е силата на демократичния процес, че дава възможност на избирателя за препозициониране. Съотношенията в парламента може би няма да са същите, но ще бъдат подобни. Най-важното е политическите партии да преодолеят партийното си его, да застанат на ясни национални позиции и да жертват партийните си интереси в името на това България да се стабилизира през трудните времена“, подчерта Стойчев.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648