Кабинетът потвърди подкрепата си за Църквата ни в Европа

България 09.12.2023 13:01 Снимка: ДНЕС+

Кабинетът потвърди подкрепата си за Църквата ни в Европа

Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний благодари на министър-председателя акад. Николай Денков за подкрепата на българската държава към българската общност в чужбина. Митрополит Антоний изрази оценката си за разбирането на държавата за мисията на епархията и посочи покупката на храма "Св. св. Кирил и Методий" в Щутгарт като исторически момент, съобщи Правителствената пресслужба.

През септември бе одобрена финансова подкрепа от българското правителство в размер на половин милион лева за храма в Щутгарт. Общата сума на държавната подкрепа за религиозни обекти надхвърля 1,2 милиона лева. Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний информира министър-председателя Денков за напредъка по реконструкцията на Българската православна църква "Свети Иван Рилски" в Лондон и за необходимостта от допълнително финансиране, което Денков обеща да подкрепи в бюджета за 2024 г.

Митрополит Антоний сподели с акад. Денков социалните задачи, пред които се изправя епархията, и разказа за начините, по които те подпомагат българските граждани зад граница.

Правителство подпомогна ремонта на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" с 1,3 милиона лева. Премиерът отбеляза увеличаването на държавната субсидия за вероизповеданията в бюджета за 2024 г. с над 8,8 милиона лева, достигайки 48,7 милиона лева. В бъдеще се предвижда и подкрепа за довършване на храма "Свети Стефан" в Южния парк на столицата.

CHF CHF 1 2.03541
GBP GBP 1 2.32912
RON RON 10 3.9348
TRY TRY 100 5.48606
USD USD 1 1.80294