Извеждат Камелия от семейството й, цигани я търсят под дърво и камък

България 20.03.2015 21:28

15-годишната Камелия от Видин, която беше открита след общодържавно издирване, временно ще бъде изведена от семейството си. Мярката е наложена с оглед на сигурността на момичето, съобщи директорът "Социално подпомагане" - Видин Маргарита Маркова, цитирана от Tribali.info.
Социални служители работят с майката на момичето и тя е насочена към психолог. "В момента считаме, че с оглед нейната сигурност, най-добрият вариант е да бъде изведена от семейната среда. Отделът работи с майката. Насочена е към Комплекс за социални услуги за ползване на психологическа помощ и повишаване на родителския капацитет".

Камелия беше открита късно вечерта в сряда във врачанското село Тлачене, след като повече от седмица денонощно бе издирвана. Предоставена й е полицейска закрила за срок до 48 часа. С нея работят социални служители, педагози и психолози.

В същото време бащата на Тони, с когото избяга Камелия, самият Тони и по-големият му брат Огнян тръгнали от врачанското село Тлачене за Видин още в четвъртък. Двамата трябвало да уговорят близките на деветокласничката да я вземат за снаха. За годежарите споделили пред кмета на селото Цветан Христов останалите в къщата жени от многолюдната ромска фамилия. Селският управник обяснил на Мара, която е сестра на Тони и на Вирджиния, съпруга на Огнян, че това няма как да стане, защото момичето не е пълнолетно. Христов им казал още, че близките на Камелия категорично отказали пред медиите, че тя може да се омъжи преди да е завършила гимназия за когото и да е.

"Циганите обаче са упорити и както знаете, си живеят по собствени закони, сподели кметът на Тлачене. Изслушаха моите обяснения с кимане на глави и рекоха, че мъжете им можело да имат скрит коз, с който да накарат майката на Камелия да се съгласи дъщеря й да пристане на Тони", добавя пред Tribali.info Цветан Христов. В един глас обаче циганките отрекли Камелия да е била насилвана в къщата им, докато се укривала там с Тони. Когато пък пристигнала полицията и отвела момичето заедно с 25-годишния й приятел, всички от фамилията уверявали съседите си, че едва тогава разбрали, че Камелия няма навършени 18 години. В момента Ками е скрита, а Тони освободен и с фамилията си я търсят да я крадат за булка.
CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957