Извадиха 4-сантиметров камък от тънкото черво на жена в Горна Оряховица

България 10.07.2024 14:22 Снимка: ДНЕС+

Извадиха 4-сантиметров камък от тънкото черво на жена в Горна Оряховица

Хирурзи от Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Горна Оряховица извадиха четирисантиметров камък от тънкото черво на 67-годишен пациент, съобщиха от лечебното заведение.

"Такова усложнение на жлъчно- каменна болест е рядко срещано в медицинската практика, а рискът от летален изход е висок", коментира началникът на Хирургичното отделение в болницата д-р Пламен Маринов, който извърши операцията.

На 27 юни пациентът е отишъл с оплаквания за болки в корема в Спешна помощ - Велико Търново, откъдето е върнат, след това в Спешна помощ - Горна Оряховица, откъдето също е отпратен вкъщи. Той е потърсил помощ в Първо вътрешно отделение в горнооряховската болница, където след преглед е установена чревна непроходимост и е приет в Отделението по хирургия от д-р Мирена Коцева. След пълни изследвания и извършена фиброколоноскопия, те откриват, че в тънкото черво на пациента е заседнал камък, който е преминал от жлъчния мехур там. Междувременно състоянието на пациента се е влошило, насрочена е била спешна операция.

Оперативният екип изважда камък, заседнал в тънкото черво с дължина 4 см и широчина 2,5 см.

"Механизмът на тази патология е следната: образуван в жлъчния мехур камък пробива стената му вследствие на множество възпаления и мигрира в червата, отправяйки се към изхода, като накрая се заклещва в тънкото черво. Самата операция - ентеролитотомия, не е толкова уникална, а по-скоро фактът, че много рядко се случва камъкът да се придвижи към стомаха, в дебелото или в тънкото черво. И ако той е по-голям от два см, запушва тези органи и води до чревна непроходимост. Тази болест за пръв път е описана през 1635 година от датския лекар Расмус Бартолин. Въпреки, че днес медицината е напреднала, смъртността при такова усложнение още е висока - от 16% до 30%.

Такова усложнение се среща много по-често при жени, отколкото при мъже. За 37-годишната ми практика, това е едва третия случай с мигриращ камък от жлъчния мехур, с който се срещам, първите два такива случая имах в болниците в Бяла и в Нюкасъл", коментира д-р Пламен Маринов.

CHF CHF 1 2.01882
GBP GBP 1 2.32063
RON RON 10 3.93432
TRY TRY 100 5.43423
USD USD 1 1.79599