Ивайло Вълчев: Остава усещането, че Тагарев води собствена политика извън рамките на националната

България 29.02.2024 16:15 Снимка: ДНЕС+

Ивайло Вълчев: Остава усещането, че Тагарев води собствена политика извън рамките на националната

За поетите ангажименти към Украйна, за работата на министъра на отбраната Тодор Тагарев, за ротацията и възможността за предсрочни избори заедно с европейските Tribune.bg разговаря с народния представител от ИТН Ивайло Вълчев.

Г-н Вълчев, как гледате на опита на президента Макрон да въвлече страните от ЕС с жива сила в конфликта в Украйна? Премиерът Денков веднага заговори за двустранно споразумение за сигурност с Украйна.

Беше изненадващо да се чуе. Веднага след това отговорните фактори в НАТО обясниха, че такова нещо не стои на дневен ред. Доколко България е член на пакта, би следвало тя да се съобразява с решения на Алианса. Индивидуални импровизации не са ни нужни. В случая, когато нашият министър-председател побърза да прегърне тази идея, беше като в баснята – видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак. Иначе премиерът се отрече твърде бързо от тези си думи относно подписването на двустранно споразумение за сигурност с Украйна. Такова нещо не стои на дневен ред и няма да стои.

При изслушването на премиера Денков и министър Тагарев социалистите поискаха яснота относно срещата в Париж и какво е подписвано там от наша страна?

Със сигурност няма да се стигне до това България да изпраща свои хора навън. Те няма как да го договорят това нещо. По-скоро се притеснявам от факта, че не зная какви други разговори е имало. Иначе е практика на това правителство да поема ангажименти, които след това хвърля на парламента, за да си измие ръцете и въпросите да бъдат решавани тук.

За пореден път ще кажа, че когато някой иска да демонстрира хиперактивност, е добре да подбира добре темите, по които го прави. Редно е и да го прави в рамките на своята компетентност, защото е несериозно, когато един все още министър-председател каже нещо и се наложи след това да се отрича от думите си.

Имате ли възражения към работата на министър Тагарев?

Ами за съжаление, в работата на г-н Тагарев остава усещането, че той на моменти сякаш води своя собствена политика, която излиза от рамките на националната. Ние разполагаме с документи, в които виждаме, че се правят неща, които със сигурност не са приоритет на нашата страна. Може би един министър, който мисли за България, би бил по-полезен.

Ще се случи ли ротацията?

Ротацията не е наш проблем. Тя трябва да започне с подаване на оставка от премиера.

Изборите по-добър вариант ли са?

Ние сме партия, която във всеки един момент е готова да отиде на избори. Очевидно,  това е по-малкото зло, от това да имаш правителство, което не решава проблемите./tribune.bg

CHF CHF 1 2.00495
GBP GBP 1 2.32712
RON RON 10 3.93591
TRY TRY 100 5.42451
USD USD 1 1.79319