Иван Хиновски: Когато пазарът на ток се освободи, цените веднага ще хвръкнат нагоре

България 20.09.2023 11:34 Снимка: ДНЕС+

Иван Хиновски: Когато пазарът на ток се освободи, цените веднага ще хвръкнат нагоре

Когато пазарът на ток за битовите потребители се освободи, цените веднага ще хвръкнат нагоре. Първоначално такава е била реакцията на всички останали пазари, на които това е направено. След известно време цените се успокояват. Това каза по БНТ енергийният експерт Иван Хиновски по повод предстоящите промени в енергийния закон у нас. 

В понеделник парламентът прие пълна либерализация на пазара на ток на едро до края на 2023, а битовите потребители остават на регулирания пазар до 2026 г.

Според Иван Хиновски страната ни не е подготвена за изпращането на битовите потребители на свободния пазар. В "Денят започва"  на БНТ той коментира, че темата се обсъжда от 10 години насам, но администрацията не си е свършила работата:

"На първо място трябва да приеме наредбата за енергийно бедните потребители, тъй като без нея не можем да мръднем напред. Най-важното не е направено. Предстои ни минимум година дъвчене в общественото пространство за това кои са критериите за енергийно бедно домакинство".

Критериите за това са три: месечни доходи, имотно състояние или здравословно състояние. Идеята е водещи да бъдат доходите, но да се отчита задължително и имотното състояние.

"Това обаче може да стане само на общинско ниво и затова в процедурата трябва да бъдат регистрирани общините, които да създадат базите данни за енергийно бедни", каза Хиновски.

Няма краен срок, в който да се либерализира пазарът на ток за битовите потребители, но България е обещала да го направи до 2026 г., за да усвои средства по Плана за възстановяване и устойчивост, каза още Хиновски.

В нашата страна трябва да има обществен натиск, за да се намери решение по болен проблем, коментира експертът по повод протеста на енергетиците и миньорите в София вчера.

"Трябва да бъде ясно на опериращите въглищни централи, че златното време на свръхпотребност на ток няма да се върне и те трябва да се научат да оперират и живеят в една по-пазарна обстановка с по-висока конкуренция".

Според Хиновски трябва да се готвим за национална стратегия с нови ядрени мощности.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482