Иван Гешев: Надявам се да не изпаднем в конституционна криза

България 21.09.2022 18:00 Снимка: ДНЕС+

Иван Гешев: Надявам се да не изпаднем в конституционна криза

Поводът е предстоящото решение на Конституционния съд за Инспектората към ВСС

Искрено се надявам да не изпаднем в конституционна криза, като част от това би било невъзможността ВСС да упражни правомощията си, регламентирани в Конституцията и законите на страната, каза главният прокурор Иван Гешев по време на заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, цитиран в БТА.

Той каза това по повод очакваното решение на Конституционния съд (КС) за мандата на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) и във връзка с откриването на процедура за избор на директор на Националната следствена служба (НСлС).

Гешев допусна, че решението на КС за ИВСС ще касае и работата на Съвета, като добави, че в някои хипотези Прокурорската колегия може да не разполага с необходимия брой членове и гласове, за да упражни законовите си правомощията, както в случая с избор на директор на НСлС. Главният прокурор изрази надежда, че избор ще има и че ВСС ще може да упражнява правомощията си в пълен обем.

Конституционният съд ще реши на 27 септември дали е допустимо по Конституция да се преустанови дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за неопределено време поради изтичане на мандата на главния инспектор и инспекторите, и неизбиране на нови от Народното събрание.

Министърът на правосъдието в служебния кабинет Крум Зарков обвърза предстоящото решение на КС по казуса с това как ще работи Висшият съдебен съвет, чийто мандат изтича на 3 октомври. Към момента за членове в новия състав на ВСС са избрани представители единствено от професионалната квота (съдийска и прокурорска), но не и от парламентарната, която се състои от 11 души.

По време на днешното заседание Прокурорската колегия единодушно откри процедура за избор на директор на Национална следствена служба (НСлС). Мандатът на сегашния директор на НСлС и заместник главен прокурор по разследването Борислав Сарафов изтича на 18 декември т.г. Право да издигат кандидати имат поне трима членове на Прокурорската колегия на ВСС, главният прокурор и министърът на правосъдието.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648