Ива Христова: Новата мутация на COVID засяга по-младите хора

България 22.01.2021 09:46 Снимка: ДНЕС+

Ива Христова: Новата мутация на COVID засяга по-младите хора

Новата мутация на коронавируса дава по-висок вирусен товар и засяга по-младите хора. Затова предупреди заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова. Определено ще трябва да затегнем мерките.

Дистанцията трябва да бъде по възможност 1.5-2 метра. Тя посъветва прозорците в училищата да бъдат отваряни на всеки 20-минути. Христова обясни, че при активно отделяне на вируса, той се задържа с часове в помещението и всички са изложени на заразяване, но каква част ще се разболее, било друго тема.

Във връзка с ваксините, Христова допълни, че антителата и клетките, създадени от ваксините, покриват новите варианти на коронавируса. "Астра Зенека" е в готовност и изпробва включване на ДНК, което да покрива и бразилската мутация на COVID-19.

Бъдещето ще покаже по колко ще се увеличават случаите, но със сигурност ще има покачване, категорична бе тя и допълни, че мерките трябва да продължат.

Тя поясни, че трябва да се постъпва с мъдрост, разясняване и не с натиск. Не трябва да се гонят проценти при ваксинирането. Тя предупреди, че има данни за повторно заболяване от коронавируса с друга мутация.

По отношение на ресторантьорския бранш, Христова заяви, че не може да вземе отношение дали да отворят ресторантите и нощните заведения, но в случая е въпрос на действие, което може да бъде обратимо.

Вчера здравният министър Костадин Ангелов заяви, че ще предложи удължаване на противоепидемичните мерки с три месеца от 1 февруари. /news.bg

CHF CHF 1 1.76583
GBP GBP 1 2.26348
RON RON 10 4.01212
TRY TRY 10 2.21388
USD USD 1 1.59986