ИТН поиска помощ от "някои депутати" на ГЕРБ и ДПС за вота на недоверие

България 22.11.2023 10:02 Снимка: ДНЕС+

ИТН поиска помощ от "някои депутати" на ГЕРБ и ДПС за вота на недоверие

Кирил Петков бил "най-големият приятел на истината", иронизира Тошко Йорданов

Помощ от депутати на ГЕРБ и ДПС поиска в декларация от името на ИТН Тошко Йорданов, минути преди днешното гласуване по вота на недоверие.

"Депутатите от ПП нямат никакъв срам, не знам защо, но е факт. Нямат срам и достойнство. Предполагам, че някои колеги от ДПС И ГЕРБ все пак изпитват чувство за срам и някакво усещане за достойнство. Имате шанс да прекъснете това отвратително управление. 38 депутати управляват самостоятелно, което е срамно и унизително за българите. Имате идеалната възможност да прекъснете това, разбрахте ме правилно", каза той, намеквайки, че очаква помощ при вота на недоверие. Призивът му обаче не бе чут от депутатите на двете партии, които подкрепиха (не)коалиционните си партньори въпреки словесните престрелки от последните дни.

"Живеем в държава, в която нищо никъде не е наред", заяви той и посочи, че пример за това бил протестът срещу БФС миналата седмица - "спортен протест бе дивашки опорочен от полицията, която пребиваше наред", каза той.

Според Йорданов за 7 месеца управление на "Промяната" сме преживели повече скандали от последните 5 години. "Ако само 1 от тези случили се неща последните 6 месеца, се бе случило преди 10 г, щяха да си заминат правителства за по-малко от минута", смята той.

Той припомни, че сега ПП искат оставката на МВР министъра Калин Стоянов, а точно те са го сложили за министър. "Оня човек, дето си говори с г-н Цонев и стои на една страна (Кирил Петков - бел. ред), който е "най-големият приятел на истината" твърди, че не познава Калин Стоянов, а само преди няколко месеца му се е обаждал всеки ден да слага свои хора в структурите", обвини го Йорданов, позовавайки се на МВР министъра. И подчерта, че вчера Петков обявил, че Стоянов не е техен министър, а на ДПС.

Йорданов цитира и думите на премиера акад. Николай Денков, че ако Стоянов не се извини, ще подаде оставка. Министърът не го направил, а Денков, "като типичен представител на "Промяната" не си спазил обещанието.

Въпреки емоционалната му реч ДПС и ГЕРБ не подпомогнаха падането на кабинета.

CHF CHF 1 2.04115
GBP GBP 1 2.28517
RON RON 10 3.93567
TRY TRY 100 5.77036
USD USD 1 1.80878