ИТН към Радев: Ще бъдем предвидими и лоялни партньори (ОБНОВЕНА)

България 07.12.2021 09:38 Снимка: ДНЕС+

ИТН към Радев: Ще бъдем предвидими и лоялни партньори (ОБНОВЕНА)

Президентът ги обяви като част от промяната

Ден втори на консултациите при Румен Радев за съставяне на кабинет преди връчването на мандата.

Първи при президента дойдоха от ИТН в лицето на председателят на ПГ Тошко Йорданов, Ива Митева, Любомир Каримански и Виктория Василева.

„Добре дошли, надявам се в края на един изборен маратон“, започна Радев и после подчерта, че ИТН са се доказали като част от промяната. „Избирателите виждат във вас откровена политика, която назовава ясно проблемите, а не ги крият под килима. Убеден съм, че с опита вие вече имате ясна представа за предизвикателствата пред едно управление и имате готовност да допринесете“.

Радев и този път не пропусна да подчертае, че назначените от него две служебни правителства били стабилизирали страната и показали, че с общи усилия могло да се надмогнат различията.

„Надявам се, че ангажимента, който поете за баланс и то основани на знание и почтеност са изключително важно в среда, в която арогантността е взимала превес“. 

„Предизвикателствата в момента са доста по-големи, отколкото преди. Ние ще продължим да бъдем такива, каквито сме. Ще бъдем предвидими и лоялни партньори, ако разбира се останалите парламентарни сили, с които водим разговори, също са такива“, заяви от своя страна Тошко Йорданов.

По думите му моделът ГЕРБ и ДПС все още не е разграден.

„Надявам се да постигнем необходимите компромиси, да уточним необходимите цели и страната да започне да се нормализира“, подчерта той.

След разговора без журналисти при Радев, Любомир  Каримански заяви, че кандидатите на ИТН са от отбор клас „А“.

„Червената линия е на почтеност, коректност и на единни стандарти.

Държим нещата да бъдат обсъдени коалиционно и когато се каже, че се избира отбор А, то да бъдат положени на масата абсолютно всички онези CV-та от този клас“. 

Запитан кои министерства са поискали от ИТН, той каза: Ние държим първо да видим какво ще е окончателното разпределение на министерствата след преговорите.

На въпрос какво означава, че ще бъдат лоялни партньори, ако получат същото в замяна от партиите, с които преговарят, той каза: „Ние ще измерваме нещата в единен стандарт за всички онези, които са коалиционни партньори и не искаме да мерим с различен аршин“.

Каримански изрази надежда, че кабинетът ще има 4-годишен мандат./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648