ИТН и ДБ готови да бламират Асен Василев - вдигал осигуровките на богати и IT-та с 50 лв. на месец

България 25.01.2022 10:58 Снимка: ДНЕС+

ИТН и ДБ готови да бламират Асен Василев - вдигал осигуровките на богати и IT-та с 50 лв. на месец

“Има такъв народ” и “Демократична България” са готови да бламират бюджета, предложен от Василев, при гласуването в парламента, заради увеличението на максималния осигурителен доход. Според двете партии, които още в преговорите се обявиха против увеличението, така ще бъде ударен IT секторът, тъй като там средните заплати минават 4000 лв. Това е и първият тежък спор в управляващата коалиция, а искрата за него се оказа част от предложения от финансовия министър Асен Василев проектобюджет за 2022 г., пише „24 часа“.

Максималният осигурителен доход да се вдигне от 3000 на 3400 лв. още от 1 април, предлага вицепремиерът. Такова увеличение бе предвидено в коалиционното споразумение на четворната коалиция, но срокът за въвеждането му бе 1 юли, и то след като бъде направен анализ.

От формацията на Христо Иванов още по време на преговорите за формиране на коалиция се обявиха против идеята и продължават да са на тази позиция, са заявили пред медията от ДБ. От партията са припомнили пред изданието, че уговорката между коалиционните партньори е увеличението на максималния осигурителен доход да бъде направено от 1 юли с предвижданата актуализация на бюджета.

Дотогава трябва финансовите експерти от партиите да направят редица срещи с браншовите организации, за да се чуе тяхното мнение. През декември от ДБ поеха ангажимент пред IT сектора увеличението да стане след разговор със софтуерните компании у нас.

От ИТН също са против покачване на осигурителния праг. Личното си несъгласие изказа финансистът на партията и шеф на финансовата комисия в парламента Любомир Каримански.

“Започнахме този спор още преди 2 месеца на коалиционните съвети за правителство. Смятам, че можем и сега да водим този спор с повече аргументи, с повече примери, дори с повече разчети дали има полза от това вдигане на прага и този ефект какъв ще бъде”, заяви Каримански в “120 минути” по Би Ти Ви.

Той очаквал, че Асен Василев може да бъде разубеден, а като аргументи изтъкна възможността част от светлия бизнес да мине в сивия сектор, а някои компании да се преместят в наши съседки.

“У нас не е вдиган от много години осигурителният праг, но за това е необходимо да имаме една последователна политика. И да имаме политика, която съответства на това как приходите растат и на това как този осигурителен праг расте, но и как може да обезпечава младите хора, за да са спокойни един ден за своите старини”, каза още Каримански, като обясни, че е неизбежно повишаването на максималния осигурителен доход.

От най-голямата асоциация на софтуерните компании - БАСКОМ разпространиха своя позиция до медиите, в която посочват, че с тях не е обсъждана идеята за увеличение на прага. Противно на това твърдение още при представянето на проектобюджета министър Василев обясни, че са водени разговори с IT компании, и макар да били сред засегнатите, го уверили, че увеличението на прага няма да е проблем.

Изчисления показват, че при настоящия осигурителен праг от 3000 лв. при заплата 4000 лв. то работникът получава чисто 3227 лв. Ако все пак от 1 април максималният осигурителен доход стане 3400 лв., при същата заплата след удръжките остават 3178 лв. Тоест разликата за служителя ще е около 50 лв.

Разликата за работодателите ще е малко по-висока. При същата заплата сега се плащат 567 лв. на държавата, а с новия осигурителен праг сумата би станала 643 лв. Както “24 часа” писа, в момента 155 215 души вземат доходи, които ги определят като богати - между 3000 и 10 000 лв. на месец. До 1400 лв. месечно стига спестяването от осигуровки на хората, получаващи заплата над 3000 лв./24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648