Историк от БАН: Фаворизираният Харвардски проект е функция на американското посолство в София

България 29.09.2021 17:18 Снимка: ДНЕС+

Историк от БАН: Фаворизираният Харвардски проект е функция на американското посолство в София

„Скопие втвърдява позицията си все повече и никой там не крие, че се разчита на външен натиск върху България за евентуално вдигане на своеобразното вето за провеждането на междуправителствена конференция между България и Република Северна Македония, особено активни в това отношение са САЩ, което личи от няколко изказвания на американската посланичка в Скопие". Това заяви пред БНР историкът от БАН Войн Божинов.

По думите му, „Фаворизираният Харвардски проект ("Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев - б.р.), който е функция на американското посолство в София, няма да промени позицията на нашата държава към отстъпки".

„Натискът е по геополитически причини - счита се, че Сърбия трябва да бъде затворена от юг. Това беше сторено с приемането на РСМ в НАТО, трябва да бъде потвърдено политически и с приемането ѝ в ЕС", заяви историкът.

Според него българската дипломация започва да отстъпва от заявените позиции: “Сведенията, които мога да разчета в някои медии, говорят, че правителството на България се готви да направи някакъв компромис. Всеизвестно е, че в момента президентът Румен Радев има цялата власт в страната - чрез неговото служебно правителство. Факт е, че на форума "Триморие" той заяви, че българската политика трябва да е в синергия с американските интереси на Балканите. Очевидно, че даването на предимство на американския интерес влиза в разбирането на сега управляващите да се направят отстъпки за по-бързото приемане на РСМ в ЕС, което трябва да удовлетвори американския интерес".

Войн Божинов беше категоричен, че този български политик, който направи такъв компромис, ще извърши национално предателство: "Време е управляващите от служебния кабинет да помислят с какво искат да останат в историята./БНР

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448