Искат оценяване на матурите с точки

България 15.12.2011 21:47

Матурите след 12-ти клас и изпитът след 7-ми клас ще се оценяват не с оценки от 2 до 6, а с точки: от 0 до 100.

Това предвижда проектозаконът за училищното образование, който се обсъжда в момента.

Матурите след 12 клас и националното външно оценяване след 4-ти и 7-ми клас ще се оценяват не с оценки от 2 до 6, а с точки от 0 до 100. Целта - да се уеднаквят нашите стандарти с европейските. В дипломите след 12 клас резултатът от матурите ще е записан с точки. В часовете в училище обаче системата ще е смесена - ще има и оценки и точки.

„Искам да напомня, че точките и използването на точковата система се предвижда само за националните външни оценявания и матурите, така че в останалото време децата ще получават оценки, те няма да се различават от тези, които са сега, но когато има тестова задача, тя ще се оценява с точки и съответно нивото ще бъде навсякъде едно и също", разясни заместник-министърът на образованието Милена Дамянова.

Що се отнася до университетите, те сами ще решават дали и как да приравняват резултатите от държавните зрелостни изпити в дипломата от точки в оценки.

Промяната в оценяването ще влезе едва след приемането на закона, най-вероятно за учебната 2012-2013 година.

Според промените тази година за първи път датите на изпитите по български език и математика след 7-ми клас и матурите по български и математика след 12 съвпадат. С това се цели учениците да нямат толкова свободни дни през месец май, както миналата учебна година.

Изпитите по български език ще са на 21 май, а по математика на 23 май. Пръв ще започне държавният зрелостен изпит - от 8 часа, а от 9 или 10 часа ще е и изпитът след 7-ми клас. Промяната се прави, за да се пести учебно време. От министерството смятат, че проблеми с организацията няма да има.

„Прави се, за да оптимизираме месец май, който така основните критики към нас бяха, че той е доста рехав откъм учебни занятия, много неучебни дни се бяха струпали миналата и по миналата година. Преди да вземем това решение си направихме много добри анализи и проучвания дали това може да се реализира", заяви Дамянова, цитирана от БНТ.

Учители и директори засега са оптимисти, че ще се справят с двойното натоварване.

„Ние имаме традиции в това отношение, екипите, които се сформират за държавните зрелостни изпити и след 7-ми клас действат адекватно, имаме и залите и персонала за квестори, така че не мисля, че ще има проблеми за провеждането на изпита",обясни Галина Димитрова - учител по български език в СОУ "Иван Вазов " в Плевен.

Друга важна промяна е увеличаването на броя на въпросите с отворен отговор в теста по математика след 7-ми клас. Това се прави, за да се доближим до международното външно оценяване ПИЗА, което изисква повече разсъждение. Тъй като за решаването на тези задачи ще трябва повече време, въпросите от първия модул по математика намаляват от 25 на 20, а от втория по-труден модул - от 5 на 4. Въпроси с отворен отговор ще има и по български език, но малко.

„Те няма да се отразят, т.е. времето, което имат децата, ще бъде достатъчно те да се справят с тях. Броят на въпросите по български остава същият, промяната е по математика", изтъкна заместник-министърът на образованието.

От изпита по математика след 7-ми клас ще отпаднат темите за квадрат, трапец и равнобедрен трапец, защото материалът не може да се вземе до датата на изпита. /news.bg

CHF CHF 1 2.04563
GBP GBP 1 2.31259
RON RON 10 3.92982
TRY TRY 100 5.55708
USD USD 1 1.82583