Има елемент на генетична склонност към по-тежко боледуване от COVID-19

България 09.08.2022 12:51 Снимка: ДНЕС+

Има елемент на генетична склонност към по-тежко боледуване от COVID-19

Броят на хоспитализираните като процент от общо боледуващите беше намалял много, но сега имаме реален пик, каза пулмологът

Пулмологът д-р Александър Симидчиев коментира актуалната обстановка в страната ни по отношение на разпространението на COVID-19. Той показа графики, според които в момента тестове правят само хора, които имат много силно изявени симптоми на заболяването. По думите му обаче общият брой на заразените е спаднал.

„В момента имаме висок процент положителни тестове, а нисък общ брой тестове. Броят на положителност е вторият най-висок от началото на пандемията досега, което означава, че по-трудно ще я контролираме. Положителната новина е, че сегашният пик е с тенденция към стихване. Ниска е честотата на новопоявяващите се болни“, разкри д-р Александър Симидчиев в ефира на Нова телевизия.

Друга графика показва, че процентът на хоспитализираните пациенти спрямо тези, дали положителен резултат на тест, се повишава.

„Броят на хоспитализираните като процент от общо боледуващите беше намалял много, но сега имаме реален пик. Имаме болни, които се хоспитализират, от тях в интензивно отделение си стои една постоянна бройка от началото на пандемията“, каза той.

„Справяме се по-добре с пандемията в дългосрочен план“, подчерта пулмологът.

Той се обоснова на това, че процентът на починалите в следствие на заразяване с COVID-19 се понижава, макар и плавно. По думите на д-р Симидчиев ниският брой на ваксинации у нас поставя здравната система в постоянна нестабилност.

Той коментира и новия случай, при който жена обиколи няколко здравни заведения, докато бъде приета за лечение от заболяването.

„Системата ни не е подредена и структурирана така, че да работи като истинска система“, категоричен е лекарят.

Д-р Симидчиев твърди, че има елемент на генетична склонност към това да се боледува по-тежко от COVID-19.

По думите му е проблем да се заразяваме често.

„Когато боледуваме, склонността за тежко боледуване през следващите пъти не е толкова голяма. Факт е обаче, че с всяко следващо боледуване този вирус по малко допълнително уврежда нашата система“, подчерта лекарят.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648