Илияна Йотова: Продължаваме усилията да търсим подкрепа на всички нива за Шенген

България 07.12.2022 18:56 Снимка: ДНЕС+

Илияна Йотова: Продължаваме усилията да търсим подкрепа на всички нива за Шенген

Като че ли в последните няколко дни политическите партии сякаш съвсем се убедиха, че не може да бъде съставено правителство и всеки започна да прави своята предизборна кампания, особено след формулата, която избра първата политическа сила за експертен кабинет. Вероятно много политически лидери са се виждали като бъдещи министри. Сега очевидно това няма да се случи.

Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова във Велико Търново.

По темата със стрелбата по бежанци на границата тя коментира:

"Аз не бих предавала такова голямо значение на който и да е журналистически филм, защото ми се струва, че той трябва да обслужи една теза - България не е готова за Шенген". Тя каза, че би искала да види и друг филм за това, как се стреля по български полицаи и жертвите, за които Европа сякаш останала глуха.

"В името на паметта на тези момчета трябва да сме по-прозрачни, по-категорични и по-справедливи от европейска гледна точка", коментира вицепрезидентът.

С уговорката, че ще изчакаме крайното решение за Шенген, Йотова подчерта, че то отново е политическо, както сме позволили през 2011 г- техническите критерии да бъдат заменени с политически.

"Това не отменя задължението на българската дипломация да продължи да бъде все толкова активна, даже и повече от последните два месеца, когато служебното правителство положи неимоверни усилия - срещнаха се на всички нива и с парламент в Нидерландия и тяхната комисия по външна политика, както разбира се комуникациите и с австрийските власти. За съжаление последните 7-8 месеца тази тема не беше приоритет на редовното правителство, пропусна се златно време", каза вицепрезидентът.

В случай, че получим "Не" за Шенген, трябва да продължим всички усилия да търсим подкрепа и да не даваме повод за прилагане на двоен стандарт спрямо България.

"За мен е изключително вредно в тази ситуация и шумът около Шенген да бъде използван и партиите в България да се замерят с това, че не ни приемат", предупреди тя.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.2902
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.65181
USD USD 1 1.83853