Илхан Кючюк призовава Жозеп Борел за европейска защита на Христо Грозев

България 28.12.2022 14:11 Снимка: ДНЕС+

Илхан Кючюк призовава Жозеп Борел за европейска защита на Христо Грозев

Евродепутатът започна междупартийна инициатива в ЕП в подкрепа на журналиста

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк призовава за общоевропейска защита на журналиста Христо Грозев и изпраща писмен въпрос до Върховния представител на ЕС Жозеп Борел. В текста евродепутатът от ДПС Кючюк подчертава, че от началото на войната в Украйна в мишена на Кремъл, освен цивилното украинско население, се превръщат и невинни европейски граждани. В писмото пише още, че освен с разследването на отравянето на опозиционера Алексей Навални, Грозев е и най-известният български журналист в Украйна, който е доказал с работата си, че може да разкрива и изобличава коварствата на руските спецслужби.

„Новината за издирването на журналиста, носител на наградата за разследваща журналистика „TheEuropeanPressPrize“ поставя редица въпроси, които пряко и косвено засягат сигурността на европейските граждани.
- Ще осъди ли ВП/ЗП категорично обявената от Руската федерация мярка срещу разследващия журналист Христо Грозев и ще поиска ли нейното премахване веднага?

- Как ЕС смята да осигури на Грозев и на други независими журналисти, издирвани от Руската федерация необходимата защита?

- Как ВП/ЗП смята да гарантира, че подобно нарушение на човешките права и свободи спрямо други европейски граждани ще бъде предотвратено в бъдеще?“, се казва още в писмото до Жозеп Борел.

Междувременно Илхан Кючюк инициира събиране на подписи в ЕП и започва междупартийна инициатива в подкрепа на разследващия журналист Христо Грозев.

CHF CHF 1 1.97878
GBP GBP 1 2.28913
RON RON 10 3.93187
TRY TRY 100 5.59205
USD USD 1 1.80029