Илхан Кючук притеснен от малкото усвоени средства по ПВУ

България 02.04.2024 17:17 Снимка: ДНЕС+

Илхан Кючук притеснен от малкото усвоени средства по ПВУ

До този момент България се е възползвала много малко от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Това заяви евродепутатът Илхан Кючук, цитиран от Нова телевизия.

Той отбеляза, че първият и единствен транш, който сме получили по ПВУ е бил през декември 2022 г. Тогава страната ни е получила 2,7 млрд. евро., уточни Кючук.

Според него са необходими важни решения, които да гарантират, че ЕС може да работи като едно цяло. Той е категоричен, че след предизвикателствата от последните години, ЕС е научил урока си, че политиката на консенсуса трябва да взима превес.

Евродепутатът посочи, че бъдещите членове на ЕП трябва да настояват България да има гъвкавост, за да може средствата, които са били заделени първоначално по Плана за възстановяване и устойчивост да стигнат до страната ни.

По думите му са нужни повече усилия за приемането на България в еврозоната. Илхан Кючук е на мнение, че конвергентният доклад няма да бъде добър поради пропускането на много възможности.

Темите за еврозоната и Шенген трябва да бъдат много високо в дневния ред на българския политически дебат след изборите, смята той.

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612