Икономисти: Инфлацията спада, България се приближава към еврозоната

България 27.02.2024 09:15 Снимка: ДНЕС+

Икономисти: Инфлацията спада, България се приближава към еврозоната

Инфлацията спада. Тенденцията е за сближаване, но въпроса е дали ще се вместим в критериите преди замерването за конвергентният доклад. Това заяви в ефира на БНТ Лъчезар Богданов о Института за пазарна икономика.

Той посочи, че средногодишната инфлация в Хърватия е съпоставима с тази у нас. По думите му разликата с трите страни с най-ниска инфлация в еврозоната е около 5 процента.

Според него БНБ трябва да предприеме действия за ограничаване на ипотечните кредити, които са нараснали с 25% на годишна основа. Богданов подчерта, че това помпа инфлацията.

Той коментира и докладът на Световната банка за българската икономика. Икономистът отбеляза, че там се посочва, че населението ни намалява и застарява и все по-малко хора работят. По думите му, за да расте икономиката трябва да се повиши производителността. Ако не променим нещо ще изостанем. Икономиката няма да расте автоматично, добави той.

Според финансистът Любомир Дацов не сме си взели поука как се бори инфлация. У нас борбата остава само на думи, подчерта той. Според него, за да влезем в еврозоната от 1 януари 2025 г. трябва да имаме 8 месеца с отрицателна инфлация да покрием критерия. По думите му продължаваме да нямаме синхронизация на монетарната политика.

Трябва да бягаме по-бързо от другите. Ако бягаш със същата скорост като тях, оставаш на едно място, добави той.

CHF CHF 1 2.01778
GBP GBP 1 2.26558
RON RON 10 3.93084
TRY TRY 100 5.65362
USD USD 1 1.83957