Икономистът и телевизионен водещ Кузман Илиев обяви ново гражданско движение

България 29.02.2024 17:26 Снимка: БТА

Икономистът и телевизионен водещ Кузман Илиев обяви ново гражданско движение

Икономистът и телевизионен водещ Кузман Илиев, който миналата година стана председател на Съюза за стопанска инициатива (ССИ), обяви, че учредява родолюбиво гражданско сдружение под името "България може".

Първата инициатива, която повдигам, е да направим меморандум за предоговаряне на "Зелената сделка", обяви икономистът, политически анализатор и журналист.

"Зелената сделка" има много важни три компонента и сектори, които засягат България, засягат енергетиката, засягат транспорта, земеделието. Ако тя е направена от хора, които са сложили идеологията преди икономическия разум, ефектът не е добър, защото тези хора смятат, че човекът е голям проблем за планетата", коментира Кузман Илиев, цитиран от БТА.

"Предлагаме един меморандум, не мораториум, от страна на експерти и загрижени хора, за да предоговорим "Зелената сделка", добави той.

"Питат ме "Това партия ли е?" Партия означава "част", за мен "партия" е всеки един от вас, всяко едно събиране на сила, което има своята кауза. За мен най-голямата партия обаче е България", добави Илиев по повод създаването на гражданското движение "България може".

Една от водещите цели на "България може" е въвеждането на конституционна защита на разплащанията в брой "като превантивна мярка, че никой няма да получи пълен контрол над парите на българите, с което да застраши свободата, имотите и честта им", предаде "Дневник". В момента таванът е 10 хил. лв. като мярка срещу прането на пари.

По време на събитието бе представена и Хартата на "България може", която представя 15 точки, в които е описано какво трябва да се направи, за да просперира родината ни.

До месец се очаква Илиев да съобщи кои са сподвижниците му. На събитието присъства и писателят и драматург Александър Урумов. Той коментира, че не трябва да се примиряваме със случващото се в Народното събрание. "България може тогава, когато се научи не да се примирява, а да презира "сглобките", каза той. 

Обявената официално инициатива, бе предшествана от издадената миналата година книга с автор Кузман Илиев "България може сама", в която той посочва конкретни решения за изход от демографската и икономическа криза, как България може да е енергийно независима и да отстоява суверенитета и националната си сигурност, припомня "Епицентър". 

Кузман Илиев е бизнес консултант, икономически и политически анализатор, докторант по финанси и продуцент. Възпитаник е на Френската гимназия, посочиха при встъпването му в длъжност от ССИ. В студентските си години Кузман Илиев е избран за "Студент на годината" на НБУ, печели и престижната стипендия "Чарлз Мозер". Магистър по публичен мениджмънт от IEP Тулуза, Франция.

През 2018 г. получава награда за телевизионна журналистика "Свети Влас". Темата на докторската му дисертация е в полето на банковото дело, паричната теория и финансовата икономика в катедра "Финанси и кредит" на Стопанска академия "Димитър А. Ценов", Свищов. В момента е лектор в дисциплина "Теория на парите". Автор и бивш водещ на редица телевизионни предавания, като последните му проекти са "Boom and Bust" по Bloomberg TV Bulgaria и "Плюс-Минус" по Нова телевизия. Съосновател и изпълнителен директор на продуцентска къща Cadre. Aвтор на книгите "Кой контролира парите ни?" и "България може сама".

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612