Христо Мутафчиев: Новият министър е балансиран човек, с Минеков нямаше диалог

България 03.02.2023 10:53 Снимка: ДНЕС+

Христо Мутафчиев: Новият министър е балансиран човек, с Минеков нямаше диалог

„Той и изключително балансиран, спокоен, креативен човек, с когото можеш да се разбереш. С проф. Минеков нямаше никакъв диалог. За г-н Тодоров диалогът е онова, което го отличава от всички. Мога да го сравня с диалогичността на Боил Банов. Той познава много добре проблемите с финансирането на културата и управлението на делегирани бюджети“, това заяви председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев относно смяната на културния министър.

Припомняме, че вчера президентът Румен Радев смени служебния министър на културата. На мястото на Минеков той сложи диригента Найден Тодоров.

Радев не посочи официална причина за рокада, но от известно време имаше напрежение между министър Минеков и актьорите от Народния театър.

Причината за напрежението беше, че Минеков се изказа в подкрепа на режисьора Александър Морфов и започна проверка в театъра. В основата на всичко беше конфликтът, който започна в края на октомври, когато главният режисьор Морфов надраска вратата на назначената от директора Васил Василев за пиар на театъра Велислава Кръстева с надписи „ДПС“ и „Изчезвай“

Христо Мутафчиев е на мнение, че ако става дума за партийна политика, то тя няма място в изкуството. Той допълни, че когато говорим за изкуство, което да остави следи, тогава се изисква и стратегия и политика, която да е безпартийна. Мутафчиев посочи, че става дума за политика на мислене.

 Той каза, че изкуствата в България не могат да не бъдат администрирани, защото творците имат нужда от държавна подкрепа. Той призова да се изчистят административните дейности по проектите, предаде Нова нюз. 

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648