Христо Иванов иска от ИТН да каже министрите

България 28.07.2021 11:55 Снимка: ДНЕС+

Христо Иванов иска от ИТН да каже министрите

Ние ще подкрепим правителство, което може да се справи с корупцията

ДБ предлага анкетна комисия за мерките по „Магнитски“, загубата на ДДС в хазарта и Пеевски

Ние ще подкрепим правителство, което може да се справи с корупцията, посочи в декларация от името на група Христо Иванов, лидер на ДБ. Той припомни, че е изтекъл първия цикъл разговори с ИТН и задачата за съставяне на кабинет в този фрагментиран парламент е сложна.

„Ключово за нас е корупцията, за нас това ще бъде тест да подкрепим бъдещо правителство. Казват ни го от ЕС, казват го чуждите инвеститори, казват го нашите партньори от САЩ със санкциите по „Магнитски“, защото корупцията е фундаментален проблем на националната сигурност. Затова като крайъгълен камък поставяме тази тема“, обяви Иванов.

По думите му на този етап консултациите с ИТН са разговори и не целят споразумение. Друг сериозен проблем за ДБ е и това, че в разговорите е включена и ДПС.

„Призовавахме формулата за бъдещото управление да стъпи на ясна воля и да му се осигури възможност да прилага една категорична програма и да се осигури дистанция от ГЕРБ и ДПС. За Движението и ГЕРБ са гласували стотици. Добре дошли са да подкрепят правителствените решения, но тези формации са заложник на едни корупционни ядра около Борисов и Сарая“, декларира от трибуната Христо Иванов. Според него, докато това не се промени и тези формации не се освободят от статута на корупционните си ядра, те не бива да бъдат допускани да търгуват с това влияние, защото това е вратата, през която в бъдещото управление ще влезе корупцията.

„Парламентаризмът е повече от аритметика. На някой му изглежда, че гледа от висока планина, както тигърът гледа равнината, но двата тигъра – ГЕРБ и ДПС, опитаха да скрият своята корупционна свързаност. ДБ няма да е параван затова. Призоваваме личния състав на МС да бъде правилно подбран и министрите да привличат огромно доверие“, призова Христо Иванов. Той дори посочи конкретни имена, които от ДБ искат да видят в кабинета на ИТН - Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков. Лидерът на ДБ апелира за кабинет с ясна програма, с ясен ангажимент за реформа на правосъдието с промяна на Конституцията, за изчистване на регулаторите от корупционни  калинки, за изчистване на службите по същия начин, за да има промяна, за изчистване на финансовата система от мръсни пари, за да се възстанови българската енергетика суверенитет и пакет от мерки, свързаните със санкциите по закона „Магнитски“.

„Ще очакваме ясна визия и ангажимент за справяне с задаващата се ковид вълна. На база тези ангажименти ще очакваме система от споразумения, които да държат настрана ГЕРБ и ДПС. Най-естествено е да се очакваме правителство от първия мандат. Ние сме готови за опозиция или да се върнем съм съда на избирателите. Длъжни сме да положим усилия. Понякога тактиката губи стратегия. Предлагаме и за анкетна комисия, която да наблюдава прилагането на мерките по „Магнитски“, как се проспаха 700 млн. от ДДС в хазарта и как Пеевски беше недосегаем“, завърши Христо Иванов. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448