Хиляди българи участват във виртуални групи за порно, дрога, оръжие и фалшиви документи

България 12.04.2024 14:14 Снимка: ДНЕС+

Хиляди българи участват във виртуални групи за порно, дрога, оръжие и фалшиви документи

Сексуалното отмъщение е много популярно, коментира Явор Колев, бивш началник на отдела за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП

Десетки хиляди българи членуват в групи в социалната мрежа Телеграм, в които се разпространяват безконтролно порнографски снимки и клипове на жени и деца. В други се предлагат наркотици, оръжие и фалшиви документи.

Стотици са сигналите за изнудване, отмъщение и злоупотреби, подавани ежегодно в ГДБОП и Центъра за безопасен интернет. Входът към някои от групите е свободен. В други обаче за вход се изисква изпращането на собствено сексуално съдържание. Част от групите са профилирани за порнография с момичета под 18-годишна възраст.

"Най-често за Телеграм получаваме сигнали за тийнейджъри между 15 и 18 години, които са флиртували с реалните си гаджета през мрежата, като са им пращали голи снимки, или са произвеждали самите те в интимен контакт видео, което след това са си разменили. Тези видеа попадат в Телеграм групите, които набраха много сериозна популярност и обем от съдържание", обяснява пред БНР Антоанета Василева от Центъра за безопасен интернет.

По-често момчето качва снимката, за да се похвали или да допринесе към съдържанието на групата, изтъква тя. "В 90% от случаите става без знанието и съгласието на момичето. Това важи и за възрастни. Другият вариант е като отмъщение."

В групите за порнография често попадат и снимки или клипове на бивши съпруги.

"Сексуалното отмъщение е много популярно", коментира Явор Колев, бивш началник на отдела за борба с киберпрестъпленията в ГДБОП.

"При децата е изключително неприятно, тъй като са още непълнолетни."

В групите се предлагат още наркотици, оръжие и фалшиви документи.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини