Готвят вдигане на командировъчните

България 27.12.2022 18:51 Снимка: ДНЕС+

Готвят вдигане на командировъчните

Междуведомствена работна група с участието на бизнеса, синдикатите, социалното и финансовото министерства подготвя промени в Наредбата за командировките в страната. Предвижда се увеличение на дневните пари, които сега са 20 лева, ако командированият остане да нощува в мястото на командировката, и 10 лева – ако е без нощувка. Тези размери не са променяни от 15 години.

КНСБ настоява за двойно увеличение на дневните пари за командировка и те да станат 40 лева, когато е с нощувка, и 20 лева – когато е без, предаде БНР.

Виолета Иванова, зам.-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ:

"За близо 23 години Наредбата е променяна само два пъти. КНСБ предлага да се създаде методика, която да бъде обвързана с размера на средната работна заплата при допускане на възможност за договаряне в Колективния трудов договор на по-висок от законоустановения процент на съотношение със средна работна заплата".

Според една от работодателските организации - Българската стопанска камара, има нужда от преразглеждане на Наредбата, тъй като размерът на командировъчните пари не е променян от 2008 година. Жасмина Саръиванова:

"От тогава има много промени. Но когато се определят командировъчните, те трябва да бъдат като една сума, а не като процент от минималната работна заплата. При наличието на една конкретна сума работодателите ще могат да направят разчет на бюджетите си".

CHF CHF 1 1.97419
GBP GBP 1 2.29625
RON RON 10 3.931
TRY TRY 100 5.59253
USD USD 1 1.80194