България 16.09.2021 14:26 Снимка: ДНЕС+

Гешев за закона за Бюрото по защита - писан на коляно, а се оказал най-важният в държавата

Проблемът със защитата на свидетелите е, че законът е писан на коляно, с бързане. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по повод решението на 46-ото НС в последния ден от съществуването си Бюрото по защита да премине към Министерството на правосъдието, съобщава БНТ.

По негови думи този закон, заедно със закона за бюджета, е най-важният закон в държавата. Защото така се оказва - в последните часове на Народното събрание се приема закон, с който се мести Бюрото по защита от една структура в друга, отбеляза той.

Според него има риск за защитата на свидетелите срещу мафията.

Гешев припомни, че в парламента е заявил, че отговорността няма да се носи от прокуратурата. "Отговорността от момента, в който влезе законът, е в изпълнителната власт, в лицето на министъра на правосъдието. Аз съм свикнал от 1994 г. под реформа да се разбира унищожаване на работещи структури. Това не е новина за мен", коментира той.

Относно вчерашното твърдение на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че главният прокурор е иззел старо разследване срещу бивш министър на ГЕРБ, Гешев заяви, че уважава българските институции.

Той поясни, че избягва да коментира, защото войната в българските институции обикновено я плащат българските граждани с цената на бум на престъпността.

Както на всички стана известно, обикновено нищо, което казва г-н Рашков, не е вярно, изтъкна обвинител номер едно.

Той бе категоричен, че не се интересува какво ще се случи с охраната му, след като беше приет новият закон за НСО.

Според него, ако се окаже, че ще се приемат закони срещу прокуратурата и срещу него самия, това би било много тъжно за върховенство на правото, за демократичните ценности и за държавността в България.

Изявлението си Гешев направи на площад "Бански" в София, където присъства на откриването на бюст-паметника на американския президент Удроу Уилсън, наричан още "Спасителят на България"./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448