Гешев: Наказателният кодекс е от Живково време, не е годен

България 21.07.2022 17:19 Снимка: ДНЕС+

Гешев: Наказателният кодекс е от Живково време, не е годен

„Има много въпроси, които смятам за важни и се надявам да представляват интерес и за българските народните представители, защото е ясно, че представляват интерес за българските граждани“, заяви главният прокурор Иван Гешев пред медии в парламента. Днес той е в Народното събрание за заседанието на комисията по правни въпроси.

„Трябва да е ясно, че не прокуратурата отговаря за борбата с престъпността само, това е въпрос на наказателна политика на държавата и да разкрива престъпления МВР. Без да се разкрие престъпление няма как прокуратурата да ревизира наказателна отговорност, няма как да нанесе обвинителен акт и няма как евентуално съдът да отсъди осъдителна присъда и това е работа на система от органи, заяви Гешев.

Според него, ако някоя система не си върши работата, резултатът е незадоволителен. Според главния прокурор Наказателният кодекс е остарял.

„НК е от времето на Тодор Живков и е негодно оръжие за борба с престъпността“, заяви Гешев.

По време на комисията главният прокурор ясно даде да се разбере, че не може да отговаря за така наречените „дела от обществено значение“, защото престъпленията, когато има такива се разкриват от МВР. Гешев отчете, че за тази година делата за организирана престъпност са спаднали с 40% и то не защото тя е изчезнала, а защото тези които трябва да ги разкриват вероятно не изпълняват задълженията си.

„Все още в България Конституцията не е суспендирана и решенията на Конституционния съд са задължителни, дори и за депутатите“, подчерта още Иван Гешев и припомни, че има разделение на властите.

Крум Зарков и Божидар Божанков пък се обидиха, че главният прокурор е донесъл като подаръци на депутати 120 тома правна литература. Според тях по този начин Гешев показвал пренебрежение към тях и поискаха от председателя на комисията да им даде възможности да отговарят на главния прокурор, когато и ако той зададе някакви въпроси.

Главният прокурор отчете, че само след няколко дни когато специализираната прокуратура бъде закрита така наречените СРС-та ще станат незаконни, което касае партньорите ни от евроджъст. Друг проблем той отчете в това, че едно престъпление което касае престъпна група и разследване обхващащо няколко града, няма да се знае коя областна прокуратура да поеме. Той допълни още, че голяма част от специализираните съдии ще отидат в Административния съд, където на практика тежките наказателни дела няма да могат да продължат и пропадат. Същото е с прокурорите, които изявяват желание да отидат във военна прокуратура.

„Половината от тези дела г-жо Каназирева ще отидат в областните градове, новите прокурори ще трябва да се запознават с материали от над 600 тома, като изключвам квалификацията. Резултатът ще е трудно и мъчително разследване, които ще доведат до недобър краен резултат. Виждам, че организираната престъпност ликува, защото от година и половина няма добро взаимодействие с МВР, прокуратурата е постоянно атакувана. Ние от своя страна ще направим всичко възможно да спасим поне някаква част от тези над 800 дела, което зависи от нас“, заяви Гешев и допълни, че последствията ще бъдат връщането на телефонните измамници, отвличания, битова престъпност, които последните месеци бележат отново ръст. „Имаше взаимодействие предишните години за борба с наркотиците, но и там нищо не се случва“, заяви още главният прокурор.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648