Гешев към депутатите: Забранявате на съдебната власт да говори, не ме канете тогава

България 10.09.2021 16:53 Снимка: ДНЕС+

Гешев към депутатите: Забранявате на съдебната власт да говори, не ме канете тогава

В правната комисия пак се скараха и прекъснаха заседанието, за да отиват в парламента, където ще гледат бюджета на НЗОК 

Димитър Делчев от ИБГНИ: Няма такова заседание

Забранявате на съдебната власт да говори ли, след като не искате да ни чуете, не ни канете. Искам да ме чуят българските граждани, след като забранявате на съдебната власт, добре.

Това заяви главният прокурор Иван Гешев в правната комисия на парламента в поредния скандал между депутатите, които на първо четене трябваше да закрият специализираното правосъдие. 

Дотам засега не се стигна, защото председателят Андрей Михайлов прекъсна заседанието, тъй като от 14 часа депутатите трябва да гледат бюджета на НЗОК.  Според правилника комисиите не може да заседават, когато тече пленарно заседание.  

Повод за поредния скандал стана ще се събере ли парламента  в 14 часа или не и да продължи ли правната комисия. 

В началото на обсъждането на законопроекта за съдебната власт, с който се закриват специализираните прокуратури и съдилища, думата беше дадена на шефът на апелативния спецсъд Георги Ушев. 

"ЕК заведе дело срещу Полша с ежедневна санкция, ако не бъде променен закон, засягащ правата на съдиите", каза Ушев. Той припомни, че предстои ВСС да извърши анализ за работата на спецсъдилищата.

"Не виждам защо първото гласуване да е преди този анализ. Целият механизъм за закриване е погрешен. Първо се предвижда закриване, а след това уреждане на статута на съдии, съдебни служители и заседатели. Това, което сте написали, че съдебните заседатели ще  догледат делата, е невъзможно, защото няма кой да им плаща, бюджетът на всеки съд е самостоятелен. Администрацията ще напусне, защото няма кой да й плаща, а делата са в едни шкафове и само деловодителите знаят къде са", обясни Ушев.

Той добави, че големи проблеми ще има и с подсъдността и ще се разкъса връзката. За терирористичен акт с жертви делата щели да се  гледат от районен съд, а за убийство от окръжен.

Всеки изказващ се имаше пет минути.

 От ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят проекта, защото реално липсвал механизъм за довършване на делата. Не бил предвиден преходен период за уреждане на статута на магистратите.

Времето обаче напредна и до 14 часа оставаха само десетина минути. Атанас Славов от ДБ предложи да няма повече обсъждания и да се мине към гласуване.

Анрей Михайлов от ИТН, които е председател на комисията, обясни, че по правилник това е невъзможно и дебат се прекратява само при второ гласуване, а при първо всеки трябва да има право да се изкаже. 

На няколко пъти Мая Манолова се включваше, за да обясни, че получила информация от бюджетната комисия, че няма да са готови с доклада за бюджета на НЗОК и затова заседанието нямало да почне в 14 часа. 

   Андрей Михайлов я попита откъде има  тази информация, защото той нямал такава. 

После Явор Божанков от БСП поиска да се подложи на гласуване предложението за прекратяване на дебата и гласуване на първо четене. 

Включи се и Гешев, който попита дали така забраняват на съдебната власт да говори.

"Аз не мога да продължа заседанието, процедурата да се прекрати дебата е недопустима", повтори на няколко пъти Андрей Михайлов. Самият той получил информация, че заседание ще има. 

Мая Манолова се разгневи. 

От 10 заседания на правната комисия,  нямате един краен акт, упрекна тя депутатите. Самата Манолова не е член на комисията.

Вие много обичате да посещавате различни комисии и да правитге популистки изказвания, отговори и Радостин Василев от ИТН.

Откъде са тези лъжи, че няма да има заседание, попита друг от депутатите. Не се разбра кой, защото всички бяха станали от местата си. Заседанието беше прекратено.

„Няма такова заседание“, възкликна Димитър Делчев от ИБГНИ ./24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448