Германия не иска ядрено оборудване от Русия. България против, за да не затворим АЕЦ “Козлодуй”

България 27.09.2022 08:55 Снимка: ДНЕС+

Германия не иска ядрено оборудване от Русия. България против, за да не затворим АЕЦ “Козлодуй”

След одобрение от ЕК, служебният кабинет разреши на НЕК и АЕЦ “Козлодуй” да продължат работата с руски компании

Германия е поискала ЕК да спре и доставките от Русия на части и оборудване за ядрени централи с новия пакет санкции, които се подготвят срещу Москва.

През миналия уикенд пакетът със санкции е бил обсъждан на неформална среща на посланиците от страните от ЕС.

Премахването на изключенията за гражданската ядрена енергия в новия пакет от санкции срещу Русия е неприемливо и недопустимо за България, заявиха обаче от Министерството на енергетиката.

От ведомството поясниха, че става въпрос за санкции срещу производители на части за руски ядрени реактори и оборудване за атомни централи. Не се включвало ядреното гориво. България е против предложението, защото, ако то се приеме, има риск АЕЦ “Козлодуй” да спре.

Санкциите върху ядрената индустрия на Русия ще доведат до пробиви в безопасността на атомната централа заради липса на части при плановите годишни ремонти и презареждане. Това става ясно и от решение на служебния кабинет в края на миналата седмица. То разрешава на Националната електрическа компания и АЕЦ “Козлодуй” да продължат да работят по рамковите си споразумения и договорите за обществени поръчки с руски фирми.

На 24 септември бе изключен шести блок на АЕЦ “Козлодуй”, за да започне плановият му годишен ремонт. Много от частите могат да се предоставят само от руски фирми.

Все пак в дългосрочен план ще се премине към диверсификация на доставките на гориво, но в правителственото решение се посочва, че процедурата за горивни касети от алтернативен доставчик не може да започне, преди да бъде проведена задълбочена оценка на безопасността и преди алтернативното гориво да бъде лицензирано от Агенцията за ядрено регулиране.

ЕК няма да включи ядрената енергетика в пакета от нови санкции срещу Русия, твърди изданието “Политико”. След дебат се е оформило мнение санкциите да не засягат резервните части за ядрената енергетика. България и Франция са били най-активни в дебата. Брюксел организирал серия от срещи с висши дипломати , за да бъдат чути предложенията на страните членки за новата серия санкции. Според изданието се очаква пакетът да бъде представен тази седмица.

Ядрената енергия щяла да бъде изключена най-вече заради Франция и България, където има работещи атомни централи. Те били ключови за двете държави, а България изнасяла електроенергия за Гърция и Западните Балкани, пише изданието.

А евентуално ембарго върху доставките на ядрено оборудване от Русия можело да причини проблеми с поддръжката на ядрената централа в България.

Още по темата

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482