ГЕРБ: Винаги сме осъзнавали, че стратегическият интерес на България е РСМ да се присъедини към ЕС

България 24.06.2022 11:51 Снимка: ДНЕС+

ГЕРБ: Винаги сме осъзнавали, че стратегическият интерес на България е РСМ да се присъедини към ЕС

Борисов и нашето правителство започна този процес. И Борисов и народните представители от ГЕРБ-СДС ще го завършат, категорична бе Десислава Атанасова

„Ние винаги сме осъзнавали, че стратегическият интерес на България е РС Македония и страните от Западните Балкани да се присъединят към ЕС. Нашето правителство, правителството на Борисов още през 2018 година определи този въпрос като основен приоритет пред първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз. Подписахме договор за  приятелство, добросъседство и сътрудничество с РСМ още през 2017 година. В края на 2019 година поискахме от европейските ни партньори изпълнението на договора в неговата цялост, в това число и работата на историческата комисия, правата на македонските българи, преустановяването на претенциите за македонско малцинство в България и спирането на езика на омразата да станат част от преговорния процес и преговорната рамка. Това сме отстоявали и на КСНС. Благодарим на нашите европейски партньори и приятели, благодарим на нашето европейска семейство, че чуха и разбраха притесненията ни и коментарите не само сега, но и тогава, когато правителството на ГЕРБ обсъждаше преди две години всички тези въпроси“. Това заяви по време на дебатите по проекторешенията във връзка с френското предложение за РСМ председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Предложението, което получихме от френското председателство на Съвета на ЕС реферира към двустранните протоколи, които трябва да бъдат подписани и от двете страни. Тези протоколи са дефакто пътната карта с конкретни ангажименти и етапи, които Скопие трябва да изпълнява. Този проект на протокол трябва да бъде финализиран, одобрен и подписан от правителството заедно с преговорната рамка. Затова на 22 юни ние внесохме Проект за решение за одобрение на преговорната рамка, за да сме сигурни, че България няма да изпусне този исторически момент няма да изпусне шанса да бъдат защитени националните ни интереси.  И тогава призовах всички партии, част от 47-ото Народно събрание,  които държат на европейската и  евроатлантическата позиция на България и вярват на европейското бъдеще на Западните Балкани да се присъединят към нашата инициатива. И тогава подчертах, че ГЕРБ с министър-председател Бойко Борисов сложи подписа си под решението на Министерски съвет от 2019 година, когато внесохме и рамковата позиция от договора от 2017. Така и днес, в настоящия момент, когато трябва да се вземе това историческо решение отново ГЕРБ и лидерът ни Бойко Борисов обяви, че дава зелена светлина на европейския път на РСМ и Република Албания“, отбеляза Атанасова.

„Тогава Ви казах, преди два дни, че Борисов и нашето правителство започна този процес. И Борисов и народните представители от ГЕРБ-СДС в 47-ото Народно събрание ще го завършат. Благодаря ви, колеги от всички парламентарни групи, че застанахте на страната на европейската интеграция на страните от Западните Балкани!“, каза още Десислава Атанасова.

Тя изтъкна факта, че все пак 47-ото Народно събрание може да се обединява по теми важни за България, защитаващи българския национален интерес и важни за Европа.

„Днес ще се радвам да приемем проект за решение, който събира заедно всички проевропейски и проевроатлантически сили в 47-ото Народно събрание! Не бих искала ние да си приписваме изцяло заслугите или авторството, вие знаете, че беше така, няма нужда да ви убеждавам допълнително. Надявам се да сме единни, надявам се този път да излъчим положителен сигнал към нашите съседи, към нашите братя. От нашата парламентарна група с убеденост ще гласуват 59 народни представители за това РС Македония и Република Албания да се присъединят в преговорния процес към нашето европейско семейство“, каза в заключение Десислава Атанасова.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648