ГЕРБ-СДС внесе мораториум върху тегленето на държавен заем

България 03.12.2021 13:35 Снимка: ДНЕС+

ГЕРБ-СДС внесе мораториум върху тегленето на държавен заем

Мораториум върху тегленето на държавен заем до съставянето на редовно правителство, предлагат от ГЕРБ-СДС. Формацията е внесла предложението си в деловодството на парламента още днес - в първия му работен ден.

Убедени сме, че на този етап не ни трябва нов държавен дълг, каза бившият финансов министър Кирил Ананиев пред журналисти.

Има три причини за това. Едната е актуалният фискален резерв. Той е в рамките на 12 млрд лева. С него ще бъде осигурено изпълнението на държавния бюджет и изплащането на пенсиите и за януари, продължи той.

На второ място е лошото управление на емисионния календар. ГЕРБ е теглила дълг само, когато сме имали доходност в държавата. За разлика от нас, всяка седмица в продължение на два месеца бяха теглени по 500 млн. държавен дълг от служебното правителство, без да бъдат обосновани. Те направиха доходността отрицателна. С тези емисии беше натоварена банковата система и нейната ликвидност и доведе само до негативни резултати, каза той. Ананиев подчерта, че според предварителните данни излишъкът в края на годината ще е 570 млн.лв.

Това ни дава основание да мислим, че няма как до края на годината да бъдат направени такива разходи, че да завършим на дефицит от пет милиарда лева, каза той.

Според Александър Ненков от ГЕРБ пък президентът Румен Радев така печели време и любовта на българските данъкоплатция.

Наш дълг е като опозиция да не допуснем това спокойствие чрез допълнителното задлъжняване, каза той./24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648