ГЕРБ - СДС призоваха да се разгледат предложенията им в Изборния кодекс

България 01.09.2021 10:01 Снимка: ДНЕС+

ГЕРБ - СДС призоваха да се разгледат предложенията им в Изборния кодекс

От ПГ на ГЕРБ - СДС призоваха да се промени програмата за работа на Народното събрание и да се разгледат предложенията им в Изборния кодекс.

Предложението направи председателят на ПГ на Десислава Атанасова в началото на пленарното заседание.

„С ясното съзнание, че предложението за точка в дневния ред по чл. 47, ал. 8 за разглеждане на Изборния кодекс е недопустимо в правилника, тъй като не са изтекли 2 месеца от внасянето в Народното събрание, но и с убедеността, че всички съзнаваме, че сме на прага на парламентарни избори и демокрацията изисква да дадем повече възможност на българските избиратели да гласуват по начин, така че да излъчат своето стабилно представителство в следващото 47-о Народно събрание“, заяви Десислава Атанасова.

„Всички сме наясно, че навлизаме в предизборна кампания, но още по-ясно е, че с приетите предложения за изменение на Изборния кодекс намалихме и ограничихме възможността българските граждани да гласуват не само с машина, но и с хартиена бюлетина. Изправени сме пред ситуация, в която не се знае каква ще бъде пандемичната обстановка. Считаме, че трябва да се даде възможност за гласуване с хартиена бюлетина“, посочи Атанасова.

Тя акцентира върху това, че повече от месец председателят на Правна комисия не е намерил време да разгледа законопроекта на ГЕРБ.

Ива Митева заяви, че е разпределила законопроекта на ГЕРБ още на 18 август. „Единственото, което мога е да свикам извънредно заседание на комисията, но комисията заседава почти всеки ден“, каза Ива Митева. Тя обяви, че няма да допусне предложението на гласуване. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448