ГЕРБ-СДС оттегля идята за премахването на безсрочните лични карти

България 21.02.2024 12:12 Снимка: ДНЕС+

ГЕРБ-СДС оттегля идята за премахването на безсрочните лични карти

Законопроектът предвиждаше срокът на валидност да е 10 г. заради "ограничената трайност на документите за пътуване и променящия се вид на неговите притежатели с течение на времето"

ГЕРБ-СДС оттегли законопроекта си за промени в Закона за личните документи, с който се предвиждаше отпадане на безсрочните лични карти.

Това стана ясно от думите на председателя на Народното събрание Росен Желязков в началото на днешното пленарно заседание, който обяви, че законопроектът за изменение на Закона за българските лични документи, внесен на 14 февруари от депутати от ГЕРБ-СДС, е оттеглен.

Законопроектът, внесен от Маноил Манев, Христо Терзийски и Младен Маринов, предвиждаше да се сложи край на безсрочните лични карти на българите над 58 г. Промените щяха да засегнат около 2 млн. българи според статистика на НСИ.

Предложението на ГЕРБ-СДС бе личните карти да са със срок на валидност 10 г. заради "ограничената трайност на документите за пътуване и променящия се вид на неговите притежатели с течение на времето".

До момента има два вида лични карти - срочни и безсрочни, като за хората от 14 до 18 г. те се издаваха за 4 г. За онези до 58 г. бяха за 10 г., а над тази възраст ставаха безсрочни. От измененията не ставаше ясно дали безсрочните карти трябва да се подменят веднага след приемане на поправките или след изтичане на 10-годишната им давност.

ГЕРБ-СДС предлагаше да се запазва регламентът за тинейджърите от 14 до 18 г. За лицата от 18 г. нагоре личните карти са с 10-годишна валидност.

Предлагаше се и за възрастните над 70 г. личните карти да са с валидност 30 г., ако те изрично пожелаят това, в противен случай - 10 г. В мотивите бе изтъкнато, че освен документ за самоличност с личните карти може да се пътува зад граница.

Според европейския регламент има обща норма, която позволява на страните да предвиждат за над 70-годишните да се позволява повече от 10 г. валидност и се дава възможност на всяка страна сама да определи какъв да е този срок.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини