ГЕРБ към Радев: Той загърби основната си функция да обединява нацията

България 19.01.2022 11:18 Снимка: ДНЕС+

ГЕРБ към Радев: Той загърби основната си функция да обединява нацията

На тържествена церемония днес президентът и вицепрезидентът на Република България Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва за втория си мандат пред Народното събрание.

В рамките на церемонията беше прочетено решението, с което ЦИК обявява Румен Радев и Илияна Йотова за избрани за президент и вицепрезидент на България. След това двамата положиха клетва пред Народното събрание да спазват Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

При първите думи от обръщението на президента към нацията след като положи клетва ПГ на ГЕРБ-СДС напусна залата. Причината- поредните опити на Радев за разединение.

„Винаги сме твърдяли, че демокрацията е зачитане на вота на българските граждани. Ние уважаваме институциите, затова и бяхме в залата при полагането на клетвата от г-н Радев и г-жа Йотова. Считаме обаче, че години наред всички думи за това, че една политическа партия, конкретно политическа партия ГЕРБ и нашата парламентарна група е наричана с всякакви епитети, с опити да бъде чегъртана, влияе не на нас като парламентарна група, а е обида към всички членове и симпатизанти на тази политическа партия. Демокрация означава да зачиташ вота на гражданите без значение как са го упражнили, защото тази президентска двойка е избрана едва с 30% избирателна активност, но и да браниш своите избиратели. Имахме усещането, че вече са взети много поуки, че са разчетени много грешки за поведението назад в миналото и сблъсъка между институциите. Отново повтарям, че за да има работещи институции, трябва да има диалог между тях и колкото и силен политически сблъсък да има, той трябва да е тук в тази зала. Не трябва да е по оста партии-президент“. Това заяви в кулоарите на Народното събрание председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„През последните пет години видяхме, че президентът Радев не може да уплътни функцията дадена от Конституцията да бъде обединител на нацията. Очакваме, че тези поуки са взети, защото нацията ни сега е разделена по много теми. Очаквахме, че новият президентски мандат ще започне по друг начин – ще има преосмисляне вече при по-голям политически опит за това каква е ролята на политическите партии и каква е ролята на президентската институция, а ролята на президентската институция е да търси консенсус, българският президент да бъде надпартиен, да кани когато е нужно и когато има нужда от реакция на кризи политическите партии да намират диалог. Това не се случи през последните пет години. Консултативните съвети по национална сигурност не се провеждаха съгласно закона, не се обсъждаха важните теми, които вълнуваха ежедневно българското общество“, категорична бе Десислава Атанасова.

По повод лапсуса на президента в началото на своята реч, че мандатът му е „подарен“, Атанасова посочи:

„Преди 5 години се твърдеше че Радев е инсталиран от Решетников, признаха го участниците в онази среща, въпреки това българските граждани подариха своето доверие на Радев, въпреки липсата на политически опит и може би затова му бяха прощавани грешките, но той загърби основната функция да обединява нацията. С размахания юмрук преди повече от година раздели тежко нацията и не се правят никакви усилия да се прекрати това. Апелирам да се преосмислят отново думите от най-високата трибуна. Това единение ни е нужно но то вече 5 години не се демонстрира и не се осъзна че мястото за търсене на единение е Народното събрание“.

„Ние и в началото на работата на НС заявихме, че разполагаме със сериозна експертиза и помощта която ще даваме на управляващите е да посочваме техните грешки и това ще продължи. На първо място е безпрецедентно, че в средата на януари България няма бюджет, липса на решения, спрени програми, план за възстановяване не се обсъжда, бих казала че е зловещо на фона на всички кризи правителството да не предлага решения, колкото и да сме толерантни, мисля че е време да я преосмислим. Ние ще бъдем в зала и ще имаме изказвания и позиция“, посочи още тя.

„Ако някой от председателите на останалите групи, които са в оставка иска разговори за промяна в Конституцията, да заповяда в централата на ГЕРБ където е нашият лидер Бойко Борисов. Когато търсим сериозна и градивна реформа, това трябва да бъде обсъдено“, каза в заключение Десислава Атанасова./tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648