ГЕРБ искат оставката на Кацаров: Той отдавна не е легитимен здравен министър (ВИДЕО)

България 20.10.2021 13:04 Снимка: ДНЕС+

ГЕРБ искат оставката на Кацаров: Той отдавна не е легитимен здравен министър (ВИДЕО)

И ГЕРБ се обявиха за оставка на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров. Лидерът на партията Бойко Борисов обвини президентът Румен Радев, който лично избра и назначи министъра, че ще го използва, за да си измие ръцете с него.

Борисов припомни думите на Румен Радев от предходна ковид вълна, че българите не умират от коронавирус, а от лошото управление. Лидерът на ГЕРБ добави – „лошото управление на Радев и Кацаров“. Борисов запита дали наистина е вярно, че са дадени 10 милиона лева за пиар кампания, как трябва да се мият ръцете.

„Ами да направят една кампания и за ушите, краката и накрая за подмишниците“, каза той и добави, че не е смешно, но такава е ситуацията в момента.

„Вчера Радев се сети, че има коронавирус. Онзи ден се сети, че има и финансова, и икономическа, и чудовищна криза и инфлация. Пак с евтин пиар събра уж енергийните дружества да взимат някакви мерки и решения. Кога се сети? Ние от месеци наред обясняваме за цената на тока, цената на газа и това, че не се води ваксинационна политика“, недоумява Борисов.

„Защо допуснаха цената на тока да стигне близо 700 лв. при АЕЦ, пълни язовири и собствени въглища“, попита още бившият премиер. „Кое донесе вдигането на цената на тока четири пъти. Газът ние го намалихме с 50%, но да речем, че сега се е вдигнал“, добави той.

„На всякъде където пише „вход“ ще трябва да има портиер, който да проверява сертификата. Има ли този човек право да проверява. Как ще е сигурно, че не са фалшиви. Това го правят белите страни, където има висок процент на ваксинация. Миграционните центрове са пълни. Лично Радев смени всичко в държавата с негови подставени хора, дори и на най-ниските нива – минали по пътя на Копринката и озовали се на тези постове“, обяви Борисов.

„Минеков сега може да вземе ковчега и да го закара пред здравното министерство. „Мои близки ме търсят лично да им намирам легла, намерил съм, защото още има легла“, цитира Борисов думите на Кацаров от днес.

„Той съди по себе си, нали така лежа в „Пирогов“. Следващото правителство ще трябва да се справя с всички тези кризи“, заяви Борисов и допълни, че Радев ще хвърли цялата вина на политическите партии, без да каже, че всички назначения в държавата са именно на кандидат-президента.

„Всичко ще си дойде с оставката на Радев на президентските избори“, заключи Борисов.

„Аз съм управлявал много бюджета, но такова чудо с тези заеми, актуализации, не плащат на лекарите на първа линия. Днес чух, че лекарство което не е одобрено ще бъде раздадено на пациентите, все едно нямаме агенция по лекарствата, защото „Ремдесивир“ бил много скъп. Класа няма да е на училище, но вечерта ще отиде на дискотека“, допълни Борисов.

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че не може да се прави никакво сравнение между миналата и тази година, защото преди година не е имало не само маски, но не е имало и идея как да се лекува коронавируса. С днешна дата има ваксини, света вече се е възстановява, а икономиките се възраждат.

„Нужен е пълен локдаун на служебното правителство“, подчерта Борисов и допълни, че няма нито един успешен министър.

„Нужен е пълен локдаун на служебното правителство“, подчерта Борисов и допълни, че няма нито един успешен министър. „Автентични протести течат от глад, синдикати, работодатели. При нас имахме протести по красотата. Намират плочка по „Графа“ и правят репортаж, а сега няма какво да ядят и да си платят сметките. Нямат бюджет, страх в партиите, кой иска да управлява в такава ситуация“, каза още Борисов.

На въпрос дали ГЕРБ биха предложили кабинет на малцинството, Борисов заяви, че първо трябва да оживеем. Той запита дали хората ще трябва да гласуват със „зелен сертификат“? „Срам и позор е това, което направи Радев с държавата само за 5-6 месеца, а сега бяга, все едно не знае за цените на тока, храните, коронавируса. Знае само Киро и Асен какво правят, които водели 600 инвеститори“, заяви още Борисов.

„Намираме се в абсолютен, информационен и ваксинационен провал. Това правителство и неговият архитект Румен Радев, имаше достатъчно време да проумее, че вирусът не е шипченски, а го има и е необходимо да се носи отговорност“, заяви по време на брифинг Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

Тя заяви, че последните месеци, седмици и дни наблюдаваме самодоволната усмивка на Кацаров, който е виден антиваксър, а в същото време МЗ разиграва томболи със смарт часовници, картинки в социалните мрежи, „а юмрукът прави лицеви опори или катери върхове“. 

Атанасова определи въвеждането на „зелени сертификати“ като абсолютен саботаж за бизнеса, защото мярката се внася от днес за утре. Също така според нея това е нарушение на свободната воля за избор. „Правилна е реакцията на българските граждани срещу това решение на проваления министър Кацаров и кръстника на това правителство Румен Радев. По най-бързия начин да се върнат зелените коридори“, заяви Атанасова. 

Тя, както и проф. Костадин Ангелов, определиха грубо газене на избора на всеки българин да живее в свободна и демократична държава, груба злоупотреба с доверието на хората, при положение, че страната ни е с 25% ваксинирано население.

„Искаме оставката на Стойчо Кацаров, той отдавна не е легитимен здравен министър, а на 14 ноември народът ще вземе оставката на Румен Радев“, заяви още Атанасова.

Проф. Костадин Ангелов допълни, че страната ни е първа по смъртност не в Европа, а в света. Той припомни, че при клетвата на първото служебно правителство на Румен Радев е имало министър, който е трябвало да бъде под карантина и припомни как Радев беше изгонен от Естония именно заради скандал, че е контактен с коронавирус, но не е съобщил. /tribune.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448