ГЕРБ и БСП доволни от доклада на ЦИК, останалите имат още въпроси за вота

България 24.01.2023 15:48 Снимка: ДНЕС+

ГЕРБ и БСП доволни от доклада на ЦИК, останалите имат още въпроси за вота

ПП поискаха да бъде излушан и представител на печатницата на БНБ, но идеята им така и не бе подкрепена от мнозинството в залата.

Божидар Божанов от ДБ отново обясни, че иска да знае дължината на бюлетината, защото от това зависи колко ролки хартия ще са необходими за една машина.

Единствените две партии, които категорично изразиха задоволство от данните, предоставени от председателя на ЦИК Камелия Нейкова пред депутатите, се оказаха БСП и ГЕРБ. От ДПС бяха по-лаконични, но също не изглеждаха притеснени от доклада й. Така Хартиената коалиция защити спешните законодателни промени в Изборния кодекс, които въведе в края на м.г. Всички останали партии обаче отчетоха, че продължават да виятаят още въпроси относно готовността на страната ни да отиде на предсрочни избори след малко повече от 2 месеца.

Радомир Чолаков от ГЕРБ декларира пълно доверие към ЦИК за провеждането на вота. Няма да бъде опорочен изборният процес, законът е много прецизно написан, защити промените шефът на правната комисия в НС. И помоли ЦИК да проявят емпатия към тези, които ще попълват изборните протоколи. Направете и техния живот , и нашето спокойствие по-гарантирано", обърна се той към Нейкова.

Никола Минчев от ПП се запита каква е била извънредността, довела до включването на изслушването на Нейкова днес. И се зачуди дали това не е било наложено от изказвания през уикенда, че президентът чака знак дали да забави разпускането на парламента. Той посочи, че от мнозинството, което прие промените в ИК, имаше само един въпрос, от ДПС, а той бе насочен към анализ на предходните избори.  И макар да благодари на шефката на ЦИК за дадената увереност, че следващите избори ще се проведат спокойно без нарушения, той изрази съмнения в това. Причината се оказаха детайли от изказването й.

Минчев попита какво ще стане ако хартията не дойде на най-ранната дата, а в края на март, например. 

"Не останахме спокойни за провеждането на изборите на 2 април. От начинът, по който бе направено изложението, по-скоро останахме с усещане че бяхте извикана, за да кажете, че втори април е дата, на която да отидем на избори, но без да получим уверение за това", обърна се той към Нейкова. ПП поискаха да бъде изслушан и представител на печатницата на банката, но идеята им така и не бе подкрепена от мнозинството в залата.

С ирония след това се включи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който заяви, че разбират тези, които не са разбрали. "Разбрахме, че избори ще има, въпросът е президентът да ги насрочи. ЦИК и всички ангажирани с изборите трябва да създадат добра организация, за да може всеки български гражданин на територията на секцията, в която има право да гласува, да може да гласува, ако иска да гласува", посочи той. И отбеляза ,че ЦИК освен правоприлагащ орган следи и за изпълнението на ИК от останалите. Т.е. изпълнява и надзора за законността, а и трябва да пресича евентуално нарушение на ИК, независимо от кого се извършва то.

Петър Петров от "Възраждане" посочи, че е останала неприятната нотка, че технически е възможно със софтуерни кодове да бъдат манипулирани изборните резултати. "Останаха съмнения. Днес този въпрос не бе нито утвърден, нит опроверган - дали е възможно при отчитане на резултатите от Информационно обслужване те да бъдат манипулиран в полза на една или друга политическа сила. Да се надяваме, че изборите ще бъдат проведени по начин, който да не позволи ощетяване на участници в тях, не само при гласуването, а при броенето на резултатите и съставянето на протоколите", добави той. 

Зам.-председателят на БСП Борислав Гуцанов пък обяви, че са удоволетворени от изслушването на Нейкова. "Основното правило, което ни водеше при промяна на ИК бе честност на провеждането на вота и достъпност - всеки да има възможност да отиде и гласува и да каже какъв е неговият вот. Промените, които сме направили са били правилни и навременни", настоя той. И отчете, че притесненията им за машинното гласуване също се оказали правилни. "За жалост до голяма степен се потвърдиха от председателят на ЦИК, независимо, че елегантно бе показано, че има неясноти около провеждането на машинното гласуване. Има възможност за манипулация и промяна на вота", настоя Гуцанов. Но остана доволен, че ЦИК потвърждава готовност за вота, и че той няма да бъде провален.

"Изказвания за дебелина и широчина на хартия, има ли я няма ли я, изглеждат доста нелепо на фона на това, че не можахме да правим кабинет в това НС. Политическото его не бе надскочено", съжали той. И изрази надежда за честни и прозрачни предстоящи избори, които да доведат до редовен кабинет.

Божидар Божанов от ДБ отново обясни, че иска да знае дължината на бюлетината, защото от това зависи колко ролки хартия ще са необходими за една машина. И отрече обвиненията от Чолаков, че се опитват да подкопаят доверието в изборния процес. Ние опитвахме, въпреки несъгласияата си с текстове, да санираме някои дефицити на законодателството", настоя депутатът.

С остри критики към приетия ИК се включи Александър Николов от "Български възход". "Отиваме на избори със един закон, приет в последния момент, приет без смислени задълбочени дебати по същество. Вносителите не участваха активно в дебата, който целеше да даде оценка на рисковете, които нормата носи при евентуални избори напролет. За съжаление се сбъдна прогнозата ни, че законът не само поставя в риск честността на вота, а е налице реална опасност да нямаме реално адекватно техническо обезпечаване в заложените параметри", предупреди той./24 часа

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648