
България 03.02.2025 10:48 Снимка: ДНЕС+
Георги Тръпков: Ресторантьорството не е пица на парче и дюнер
Браншът е трудоемък. Поради тази причина в почти цяла Европа ДДС върху ресторантьорството е наполовина на цялата ставка, обясни той
В момента всеки се упражнява на тема ДДС в ресторантьорството, но без аргументи за връщане на 20%. Това заяви пред БНР Георги Тръпков, хотелиер и ресторантьор с повече от 40 години практика, собственик на първия частен хотел в Поморие.
„Ресторантьорството не е пица на парче, не е дюнер кебап“, подчерта той. „За една продукция от 25 лева се грижат 6-7 човека персонал. В една аптека се прави от един човек или от двама“.
„Ресторантьорският бизнес не е конвейер – печеш и даваш. Браншът е трудоемък. Поради тази причина в почти цяла Европа ДДС върху ресторантьорството е наполовина на цялата ставка“, поясни Тръпков.
По думите му зад цената, която плащаме ние като клиенти в един ресторант, стои цяла верига от дейности и хора, които ги извършват. В цената се съдържа трудът на снабдители, готвачи, сервитьори, бармани. Заготовката е четири до пет пъти повече от времето, в което реализираш продажба.
Припомняме, че от 1 януари ресторантите вече работят с 20 на сто ДДС.
Още по темата
-
-
Прагът за регистрация по Закона за ДДС вече е 100 000 лв.
преди 3 месеца
-
![]() |
1 | 2.09336 |
![]() |
1 | 2.24421 |
![]() |
10 | 3.85712 |
![]() |
100 | 4.11361 |
![]() |
1 | 1.66823 |
Последни новини
- 16:54 Дмитрий Медведев: Тръмп съсипа Европа с митническото споразумение
- 16:47 Хърватия към България за еврото: Спокойно, би могло да бъде и много по-зле
- 16:39 „Гардиън“: В Газа деца-скелети дъвчат кльощавите си пръсти
- 16:32 Русия пред портите на Покровск: Битката за стратегическия град в Украйна се ожесточава
- 16:23 Журналистът Иван Тропанкев загуби дългогодишната война с рака
- 16:15 Синдикат "Огнеборец" опроверга вицепрезидента Йотова: Заплатите на пожарникарите са увеличени
- 16:07 Как Альонушка от Лондон стана Хелън Мирън
- 16:00 Диана Дамянова: Пеевски играе бридж на световно ниво срещу белота на ПП