България 03.02.2025 10:48 Снимка: ДНЕС+
Георги Тръпков: Ресторантьорството не е пица на парче и дюнер
Браншът е трудоемък. Поради тази причина в почти цяла Европа ДДС върху ресторантьорството е наполовина на цялата ставка, обясни той
В момента всеки се упражнява на тема ДДС в ресторантьорството, но без аргументи за връщане на 20%. Това заяви пред БНР Георги Тръпков, хотелиер и ресторантьор с повече от 40 години практика, собственик на първия частен хотел в Поморие.
„Ресторантьорството не е пица на парче, не е дюнер кебап“, подчерта той. „За една продукция от 25 лева се грижат 6-7 човека персонал. В една аптека се прави от един човек или от двама“.
„Ресторантьорският бизнес не е конвейер – печеш и даваш. Браншът е трудоемък. Поради тази причина в почти цяла Европа ДДС върху ресторантьорството е наполовина на цялата ставка“, поясни Тръпков.
По думите му зад цената, която плащаме ние като клиенти в един ресторант, стои цяла верига от дейности и хора, които ги извършват. В цената се съдържа трудът на снабдители, готвачи, сервитьори, бармани. Заготовката е четири до пет пъти повече от времето, в което реализираш продажба.
Припомняме, че от 1 януари ресторантите вече работят с 20 на сто ДДС.
Още по темата
CHF
|
1 | 2.09898 |
GBP
|
1 | 2.23268 |
RON
|
10 | 3.8428 |
TRY
|
100 | 3.90089 |
USD
|
1 | 1.66994 |
Последни новини
- 19:35 Руски сили са отвели на руска територия около 50 жители от гранично село в Сумска област
- 19:24 Две звезди са на път да се сблъскат: Свръхнова ще е видима от Земята
- 19:12 Песков: В графика на Путин до края на годината няма разговор с Тръмп
- 19:01 Един загинал и 27 ранени при катастрофи в страната за денонощие
- 18:50 Тежък трафик и очаквани затруднения по границите
- 18:39 Съдът остави в ареста задържания за педофилия 29-годишен мъж
- 18:27 Рекордна година за имотния пазар: цените скочиха с над 15%
- 18:16 Кремъл: Промените в мирния план за Украйна на Киев и Европа ни отдалечават от споразумение