Георги Ганев за увеличението на пенсиите: Слагаме каруцата пред коня

България 02.12.2021 13:26 Снимка: ДНЕС+

Георги Ганев за увеличението на пенсиите: Слагаме каруцата пред коня

Първо финансовият министър трябва да внесе предложенията за увеличаване на пенсии, майчински и т.н., за да се видят всички параметри, в противен случай - се слага каруцата поред коня. Така икономистът Георги Ганев коментира обявените от служебното правителство мерки,съобщи bTV. Трябва да знаем в какъв контекст и какво се предвижда и да се представи средносрочна рамка, категоричен е той. Ганев уточни, че пенсията ще отговаря на пенсионните вноски, а през януари остава положението в момента, 1/12 от сегашния бюджет.

От своя страна Владимир Сиркаров, също икономист, добави, че в НС трябва да се коментират тези теми. Но от гледна точка на минималната работна заплата, по думите му това води до негативни ефекти, когато се намираме в инфлационна среда.  Опасно е да се разпали огънят още повече и може да допринесе за още по-висока инфлация. Той смята, че служебният кабинет е трябвало да е помощник на новото правителство, а се получило обратното.

Сиркаров коментира също повишаването на пенсиите, но поиска да се прави разлика с пенсионния модел, както и надбавките да се разглеждат като част от социалната политика и мерките да преминават през обществен консенсус, за да се види какви стъпки ще се предприемат.

"Когато се говори за минимална работна заплата, е важно да се коментира, че тя не може да е еднаква за всички сектори, ако се направи праг от 700 лв. - за икономическите дейности да има възможности и под този праг", коментира икономистът./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448