Георги Ангелов: Няма кой да спре законодателно цените на горивата, ако някой ги вдига

България 03.02.2023 12:51 Снимка: ДНЕС+

Георги Ангелов: Няма кой да спре законодателно цените на горивата, ако някой ги вдига

Регулаторните органи не се намесват в посока защита на потребителите, а в защита на съответния играч на пазара, смята икономистът

В България продължава да идва евтиния руски петрол и той всъщност е още по-евтин, имайки предвид, че еврото поскъпва последните месеци. Говорим за 40 евро на барел руски петрол. Това каза по Нова тв икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов по повод поскъпване на горивата у нас.

По думите му винаги се правят опити да се тества вдигането на цената.

"Изпадаме в ситуация, в която нямаме парламент. Тоест нямаме орган, който да има законодателна власт да оказва влияние върху цените. Имаше доста сериозен натиск на НС върху петролния пазар. Но вече парламентът го няма. Ако се правят опити да се вдигат цената, може да се използва момента на смяна на правителство", каза още той. 

А може ли да се говори за злоупотреба заради монопол - в България регулаторните органи не се намесват в посока защитаване на потребителите, а в защита на съответния играч на пазара. Не очаквам от тях развитие, допълни икономистът. 

Правителството има възможности да не позволи да се злоупотребява с цените - за мен важното е да започне да се събира данъка върху разлика от евтиния руски петрол, обясни Ангелов.  

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648