Франция одобрява на влизането на България в еврозоната на 1 януари 2025 г.

България 22.02.2024 08:42 Снимка: ДНЕС+

Франция одобрява на влизането на България в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Подкрепата за страната ни от ключови фигури в ЕС расте, твърдят от Министерство на финансите

Франция категорично подкрепя присъединяването на България към еврозоната от 1 януари 2025 година. Това уверение получи в Париж министърът на финансите Асен Василев от френския министър на икономиката, финансите и индустриалния и цифров суверенитет Брюно Льо Мер, съобщи Министерството на финансите.

В последните дни страната ни получи такава подкрепа и от още двама високопоставени представители на Европейския съюз, макар и без категорично указана дата за присъединяване. Това стана по време на среща, посветена на бъдещето на еврозоната, организирана в Европейския парламент в Брюксел от евродепутата Емил Радев (ГЕРБ/ЕНП).

Председателят на еврогрупата Паскал Донахю заяви, че България е извършила мащабни реформи, подкрепяме пътя й към въвеждането на общата валута. По неговите думи това е само въпрос на време.

България работи усилено да изпълни изискванията за въвеждането на общоевропейската валута и очакваме да я приветстваме в еврозоната скоро, заяви на свой ред еврокомисарят по финансовите услуги, финансовата стабилност и капиталовите пазари Марейд Макгинес, цитирана от кореспондент на БТА.  

Снимка: Министерство на финансите

По време на разговорите в Париж между министрите беше потвърдено, че Франция подкрепя и вдигането на сухопътните граници за Шенген. Декларирана беше готовност за сътрудничество с българските гранични и митнически власти в засилването на контрола по външните европейски граници. На срещата присъства и българският министър на енергетиката Румен Радев.

Двамата министри са в състава на българска правителстена делегация, която е на официално посещение във Франция и която се ръководи от премиера Николай Денков. 

Премиерът акад. Денков разговаря с президента на Френската република Еманюел Макрон. 

CHF CHF 1 2.013
GBP GBP 1 2.28956
RON RON 10 3.93393
TRY TRY 100 5.68004
USD USD 1 1.83612