Фармацевт за пазара на лекарствата в пандемия: Вече има утъпкани пътища

България 04.10.2021 09:55 Снимка: ДНЕС+

Фармацевт за пазара на лекарствата в пандемия: Вече има утъпкани пътища

Има предвидимост на пазара на лекарствата у нас. Това са наблюденията ми от последната година и половина в пандемия. Това заяви пред БГНЕС фармацевтът Светослав Крумов, председател на контролната комисия на Български фармацевтичен съюз.

„Общопрактикуващите лекари и изобщо лекарите по принцип вече работят по по-стандартизирани схеми, набраха опит и това ни позволява и на нас да предвиждаме какви точно лекарствени продукти ще бъдат необходими за овладяване на усложненията във връзка с пандемията. Общо взето нещата се постабилизираха, може да предвидим необходимите количества, необходимите лекарствени продукти, доколкото, разбира се, се появява и от време на време и малко дупки и недостиг на лекарства, които обаче могат да бъдат заменяни. Моите наблюдения в общи линии са, че има вече някакви отъпкани пътища и по-спокойно, и по-предвидимо става и лечението, а пък и очакванията от резултатите като цяло”, каза той.

Тези утъпкани пътища са постигнати трудно, не крие Светослав Крумов. „Това е разбираемо, защото се сблъскахме с нещо съвсем непознато и на всички трябваше време, за да по някакъв начин да може да се натрупа достатъчно информация, да има достатъчно наблюдения, достатъчно клиничен опит, за да може да се овладее едно такова пандемично разрастване на заболяване като цяло”, посочи той.

По отношение на това дали има увеличаване на броя на заболелите от коронавирус на база на продажбата на лекарства, Крумов смята, от началото на септември е започнал един пик да расте, в момента е някакво затишие. „Има достатъчно висока заболеваемост, но няма рязко повишаване, нито рязко намаляване в момента. По-скоро сме в някакво плато. Така забелязваме ние, тъй като самите лекарствени продукти за овладяване на страничните последствия от пандемията като антибиотици, като антитромботични лекарства горе-долу върви регулярно, без рязко търсене или намаляване”, каза Светослав Крумов.

На пазара се наблюдава по-високо търсене на други продукти, свързани с вирусни заболявания. „Това е обичайно, тъй като след 15 септември, след като децата тръгнаха на училище почнаха да обменят други вируси. Това, което се наблюдава в момента в Лозен е голям скок на ентерорвирусите, съпроводени с повръщания,с разстройства, разбира се, сезонна хрема и кашлица. Традиционно хората си купуват доста тестове за коронавирус, но повечето от тях всъщност се оказват отрицателни, което ни навежда на мисълта, че по-скоро се разраства друг тип такива бактериални инфекции в Лозен като цяло”, каза Крумов./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448