Фандъкова: С 82% се увеличават чуждестранните туристи в София през последните 10 години

България 23.04.2019 19:02

С 82% се е увеличил броят на чуждестранните туристи в София през последните 10 години. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на 6-ата годишна среща на Националния борд по туризъм. През миналата година най-много жители на Германия, Великобритания, Израел, Франция посещават столицата ни.

„Мисля, че никой няма да отрече, че в последните години София се развива устойчиво като туристическа дестинация, с много ясна визия, заявена още в началото, когато нашият екип започна работа в Столичната община“, отбеляза Йорданка Фандъкова

Тя припомни, че през 2006 година е била приета първата стратегия за развитие на София като туристическа дестинация с подкрепата на целия туристически бизнес в София.

„Първата стратегия не беше съвършена, но даде много ясна посока за това, че всички заедно ще работим да разкрием потенциала на нашия град, да инвестираме в него, така че да може да се развива този сектор. Работихме заедно, през 2017 година приехме втората стратегия, която е с ясен хоризонт до 2030 година“, посочи кметът на София.

Тя заяви още, че София не е само административния център на България. Тя е млада столица, която скоро отбеляза своята 140-годишнина като такава, но и древен град с хилядолетна история, който се нарежда наравно с древните европейски столици Рим и Атина, и туристите виждат това.

„Затова целенасочено насочихме инвестициите на първо място към разкриването на културно-историческото наследство, неговото експониране и възможностите да привлича туристи. Наред с археологическите проучвания тече и конкурсът за експонирането им на едно от знаковите места в София – площад „Света Неделя“, обясни тя.

София се е превърнала и в динамичен център на културни прояви и за провеждане на много международни конференции. Столичният градоначалник подчерта и важността на развитието на инфраструктурата.

„Метрото се развива с много бързи темпове. Успяхме да свържем центъра и аерогарата с метро, както и други важни транспортни възли. Инвестирахме в публична инфраструктура, в развитие на публични пространства за култура. Отворихме ново пространство с безплатен интернет, което също е важно за посетителите“, отбеляза Фандъкова. Важно за развитието на туризма и откриването на редица нискотарифни линии до София.

„През 2016 г. София влезе в топ 3 на европейските градове с най-висок ръст на чуждестранните туристи за периода 2009 г. – 2016 г. И този вид туризъм продължава да се развива“, заяви още тя.

Андреа Драганова /tribune.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648