"Еврохолд" отрича да има скрит инвеститор зад покупката на ЧЕЗ

България 29.07.2021 11:12 Снимка: ДНЕС+

"Еврохолд" отрича да има скрит инвеститор зад покупката на ЧЕЗ

Няма и няма как да има скрит инвеститор в една публична компания като "Еврохолд". Това заяви пред bTV председателят на надзорния съвет и основен акционер в компанията Асен Христов.

Припомняме, преди дни "Еврохолд" официално завърши придобиването на седемте дружества на "ЧЕЗ Груп" у нас.

Христов обясни, че регулаторите са одобрили сделката още преди изборите. Промяната в политическата обстановка обаче винаги водела до някакво движение в икономиката.

Той отрече някой конкретно да е спирал сделката, но подчерта, че в една такава сделка винаги има държавен интерес.

По негови думи ЧЕЗ е много добра компания, но има много неща, които могат да се подобрят. Има инвестиционна програма, която е одобрена от КЕВР и тя е около 85 млн. лева годишно, отбеляза Христов.

Той поясни, че цената на тока не се определя от ЕРП-тата - те дистрибутират и дават предложение до КЕВР, която определя цената на тока за населението.

Христов допълни, че цената се състои от цена на тока за производство и за пренос, като преносът, който ЕРП извършват, е не повече от 10%.

Според него няма да има шоково поскъпване, освен ако няма някаква световна криза.

Той обясни, че се обмисля да има нова компонента в цената като застраховка за електроуредите при аварии.

"Това е най-голямата сделка в България през последните години в енергетиката и не само - българско дружество идва при български инвеститор", изтъкна Христов и допълни, че средствата са дошли по два пътя - единият е, че "Еврохолд" е увеличил капитала си със 157 млн. лева на българската борса, а останалите средства са дошли от заем от големи международни институции и банки.

"Сделката продължи повече от три години, около нея имаше най-различни интереси, сигурно е имало и политически и държавни. Важното е, че сделката се случи и активът е в българско дружество", категоричен бе Христов.

Според него е много по-лесно регулаторите да се грижат за стратегическата и националната сигурност на България, когато нещата са в страната. Той подчерта, че сделката е политически защитена, защото участват международни и световни банки, което допринася да няма политически натиск.[**sorce_name**]

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448