Епископската базилика в Пловдив отвори врати

България 19.04.2021 16:32 Снимка: ДНЕС+

Епископската базилика в Пловдив отвори врати

След година работа като музей се очаква обектът да влезе в списъка на ЮНЕСКО

Епископската базилика в Пловдив отвори врати, съобщават от община Пловдив. От днес това богатство ще бъде достъпно за публика, както от България, така и от света. С откриването на обекта градът иска да навлезе в нова ниша за културен туризъм - ранното християнство.

„Приемането в списъка на културното наследство на ЮНЕСКО би дало голяма популярност на този обект“, обяснява заместник-кметът на Пловдив Стефан Стоянов. Засега епископската базилика в Пловдив е включена в индикативния списък на ЮНЕСКО, което значи, че трябва да функционира като музей поне 1 година, преди да влезе в официалния списък.

На мястото на някогашната базилика днес е издигната модерна сграда музей. В центъра ѝ е обособена "Зона на откритията", чиято цел е да представи историята на Епископската базилика по достъпен за децата начин, има и специална част за деца, които ще се обучават, докато играят.

Епископската базилика е един от най-големите раннохристиянски храмове на територията на Балканите. Смята се, че е един от първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г. - по времето на римския император Константин Велики. Комплексът е изграден върху основите на друга антична сграда, която вероятно е представлявала храм, посветен на култа към императора. Заради разположението й се смята, че на това място се е намирал храма на главното божество на Филипопол - Аполон Кендрисийски. След преобразуването му в християнски комплекс базиликата просъществува като такава докъм VI век, когато вероятно вследствие на земетресение е разрушена, а върху нейните руини възниква древен некропол.

Единственият надпис в базиликата не е запазен изцяло, но потвърждава хипотезата, че комплексът е бил построен със средствата тогавашния епископ. Първият слой мозайки е по-семпъл и включва основно геометрични фигури, а вторият с птиците - много по-пищен. Открит е и трети слой мозайка.

Реставрационните работи на обекта започват 2015г., а след хиляди часове труд и инвестиции от над 20 милиона лева /8 милиона долара от „Америка за България" и 7 милиона лева от община Пловдив, както и участието на Министерството на културата и частни компании/, епископската базилика става достъпна за посетители.

„Най-големият проблем беше, че мозайките бяха покрити под слой найлон, който беше причинил най-големите щети", изтъква доц. Елена Кантарева-Дечева, която ръководи екипа по реставрирането на мозайките. Именно тя се обръща за подкрепа към американската фондация.

На централния вход на базиликата в Пловдив гостите посреща великолепен паун - символ на безсмъртието, което се приема като послание към посетителите, че християнството е пътят към вечния живот. Според изследователи мозайките от втория слой с повече от 100 медальона с изображенията на различни видове птици всъщност представят райската градина. Някои птици не се срещат по нашите земи, а в Южна Африка. Това води учените до заключението, че търговията с редки птици в древността е причината авторите на мозайките са се запознали с тези видове.

Епископската базилика на Пловдив съхранява близо 2000 квадратни метра мозайки от раннохристянската епоха.

Музеят и площадът до него са проектирани от ателие "Дуо", а американският архитект Лий Х. Сколник и екипа му са оформили изложбеното пространство и изграждането на експозициите./tribune.bg

CHF CHF 1 1.78192
GBP GBP 1 2.27388
RON RON 10 3.96962
TRY TRY 10 1.9401
USD USD 1 1.60709