Енергийният министър: Процедурата за АЕЦ „Белене“ следва своя нормален ход

България 18.06.2020 17:25 Снимка: ДНЕС+

Енергийният министър: Процедурата за АЕЦ „Белене“ следва своя нормален ход

Процедурата за АЕЦ „Белене“ следва своя нормален ход, коментира след заседание на парламентарната енергийна комисия министър Теменужка Петкова.

„Безспорно кризата с COVID – 19 наложи промени не само по отношение на процедурата, свързана с избор на стратегическия инвеститор на проекта АЕЦ „Белене“, а и по отношение на всички инфраструктурни проекти, които се развиват не само в България, а в световен мащаб. Това е нормално с оглед на пандемичната ситуация. Знаете, че бяха лимитирани голяма част от дейностите, които могат да бъдат извършени с оглед на това да се запазят животът и здравето на хората“, изтъкна Петкова. Тя уточни, че процедурата за избор на стратегически инвеститор на втората ни ядрена централа също търпи известно забавяне. То е факт, тъй като в редица страни има ограничителни мерки относно развитието на пандемията. Изчаква се участниците в процедурата физически да пристигнат у нас и да се запознаят с всички документи, и разрешителни на НЕК за проекта АЕЦ „Белене“.

„Петте компании, които бяха включени в кратката листа за избор на стратегически инвеститор, трябва да имат физически достъп до информационната зала за проекта, която е ситуирана в НЕК и която съдържа цялата базова информация за проекта. По обективни причини няма как към настоящия момент да се осъществят тези пътувания и този престой. Поради тази причина ще се наложи да се изчака подходящия момент, когато това е възможно“, посочи министърът. По думите ѝ останалата част от процедурата следва своя нормален ход.

„Подписани са споразумения за конфиденциалност с всяка една от тези пет компании. Те разполагат с информационния меморандум за проекта, който пък съдържа информация по отношение на развитието на пазара в България, в региона, правната уредба в страната, европейската регламентация, европейските изисквания в областта на ядрената енергия. Този документ е важен и той ще подпомогне компаниите при подготовката им за подаване на обвързващи оферти. Всяка една от тези компании е заявила, че ще подаде такава обвързваща оферта в зависимост от кризата и възникналите чисто логистични промени. И продължаваме напред“, заключи министър Петкова./tribune.bg

CHF CHF 1 1.80544
GBP GBP 1 2.19727
RON RON 10 4.01377
TRY TRY 10 2.07071
USD USD 1 1.6484