Енергийният министър: Няма да е лесно предоговарянето с турската "Боташ"

България 12.05.2024 11:58 Снимка: ДНЕС+

Енергийният министър: Няма да е лесно предоговарянето с турската "Боташ"

Предоговарянето на договора за достъп до турската газова мрежа с държавната компания "Боташ" няма да е лесно. Това обяви пред БНТ служебният енергиен министър Владимир Малинов. Самият Малинов обяви, че е умерен оптимист за предоговарянето.

"Аз съм научен така че всяко решение на Народното събрание трябва да бъде изпълнено. Има решение да се предоговори договора с "Боташ". Проведох веднага среща с турския енергиен министър и заявих категоричната ни позиция. Няма да е лесно да бъде предоговорен договора, тъй като Турция е постигнала икономическа изгода от него, но имаме разбирането, че договора е подписан при друга икономическа среда", обясни Малинов.

Народното събрание задължи енергийното министерство в края на април да бъде предоговорен контракта с "Боташ", който е за 13 години и предвижда България да плати по него повече от 2,2 млрд. долара. Според договара, страната ни е длъжна всеки ден да плаща по 500 хиляди долара за достъп и пренос на газ през турската газова система, независимо дали пренася количества или не.

Основният аргумент на служебното правителство на Гълъб Донев да бъде сключен договора е, че тогава България не е имала достатъчно алтернативни маршрути за доставката на синьо гориво. Според договора странати ни може да получава втечнен газ на терминалите на Турция, като същите количества "Боташ" доставя на границата от своя природен газ.

Междувременно Малинов съобщи още, че в момента България води преговори с Азербайджан за увеличаване на доставките на природен газ към България и през Турция, а не само през Гърция. В момента около 35% от синьото гориво у нас идва именно от Каспийско море през Гърция по т.нар. "Южен газов коридор".

"Има и допълнителни количества, които държавната петролно газова компания "Сокар" продава на свободния газов пазар и те влизат през Турция", обясни Малинов.

Такива разговори служебният енергиен министър е провел със своя азербайджански колега при посещението си в Баку през тази седмица. Тогава той беше част от делегацията водена от президента Румен Радев в азербайджанската столица.

"Обсъждали сме дългосрочно споразумение, което Сокар и Турция да подпишат за допълнителна възможност за пренос на допълнителни количества газ от каспийския регион. И ние очакваме тези количества през нашата газопреносна мрежа да достигнат пазарите на Централна и Източна Европа и да се увеличи обема на количества които "Сокар" да продава на българския пазар", обясни Малинов.

Малинов обясни още, че България води и преговори с Южна Корея за общи доставки към двете страни на природен газ. За тази цел през седмицата министърът се е срещнал с посланика на азиатската държава в София.

"Големите производители на природен газ предпочитат да работят с дългосрочни договори и големи обеми, така че е много по-лесно да се води преговор когато сме две държави. Южна Корея е сред държавите, които са най-големи вносители на втечнен природен газ", обясни Малинов. този процес.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027